Hangi Diş Çürüklerine Dolgu Yapılmaz ?

Diş hekimleri, çürük dişlerin tedavisi için çeşitli yöntemler kullanırlar. Diş dolgusu, çürüğü temizleyip, dişin hasarlı kısmını doldurmak için yaygın bir tedavi seçeneğidir. Ancak, bazı durumlarda dolgu yapılamayabilir. Başka tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Diş dolgusu yapılmaz denilen bazı çürük tipleri vardır. Diş çürükleri ilerlemesi durumunda diş kayıplarına yani  dolgu yapılmaz durumuna gelebilir.

Aşırı Büyük  Diş Çürükleri

Çürük dişin boyutu ve hasarı çok büyük olduğunda, dolgu yeterli olmayabilir. Dişin büyük bir kısmı çürümüşse, dolgu yerine diş hekimi daha kapsamlı bir tedavi seçeneği olan diş kaplama veya dental kron gibi restorasyon yöntemlerini önerir. Eğer çürük pulpa bölgesine kadar ulaşmışsa, dolgu yeterli olmaz ve genellikle kök kanal tedavisi gereklidir.

Dişin Yüzeyinden Aşırı Derecede Kayıp

Dişin yüzeyi, çürük veya kırık nedeniyle normalden çok fazla kaybolmuşsa, dolgu yapılmaz. Bu tür durumlarda, diş hekimi dişin restorasyonu için kaplama, kron veya implant gibi seçenekleri değerlendirebilir.

Ön Diş Estetik Dolgusu

Ön dişlerdeki çürükler veya hasarlar, estetik kaygılar nedeniyle dolgu ile tedavi edilemeyebilir. Estetik açıdan daha iyi sonuçlar elde etmek için porselen kaplama veya estetik dolgu gibi seçenekler tercih edilebilir.

Estetik ön diş dolgusu

Estetik ön diş dolgusu

Dişin Kök Yüzeyindeki Çürükler

Dişin kök yüzeyinde oluşan çürükler, genellikle dolgu ile tedavi edilemez. Bu durumda, diş hekimi dişeti tedavisi veya diş çekimi gibi alternatif tedavi yöntemlerini değerlendirebilir.

Her durumda, diş hekiminiz çürük olan dişin durumuna göre en uygun tedavi seçeneğini belirleyecektir. Çürük dişinizi erken teşhis ve tedavi etmek, daha ciddi sorunların önüne geçmek için önemlidir. Bu nedenle, düzenli diş muayenelerine gitmek ve diş hekiminizin önerdiği tedavi planını takip etmek önemlidir.

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir ?

Çürük dişten kurtulan kişilerin ilk tercihi diş dolgusu olmaktadır. Ancak birden fazla diş dolgu çeşitleri bulunmaktadır. Dişe dolgu yapılırken, hastanın dişiyle uyum göstermesi önemli unsur olduğundan daha önceden dişte bir kontrol gerçekleşir. Peki diş dolgu çeşitleri nelerdir?

Altın Diş Dolgusu; Bu dolgu çeşidi hasta tarafından sipariş verilmesi durumunda laboratuvar ortamında özenle yapılmaktadır. Günümüzde çok fazla kullanılan diş dolgu seçeneklerinden biri değildir. Ancak diş eti sağlığına epey bir katkısı bulunmaktadır.

Kompozit Diş Dolgusu; Diş ile aynı renkte olduğu için estetiğe önem veren kişilerin ilk tercihi olmaktadır. Sadece çürük diş tedavisi sonrası değil çatlak diş sorunlarında da büyük seçenektir.

Porselen Diş Dolgusu; Renk değiştirmemesi ve leke tutmamasıyla meşhur olan diş dolgu seçeneğidir. Maliyeti ve kullanım süresi ise yüksektir.

Amalgam Diş Dolgusu; Gümüş, civa, kalay gibi materyallerden elde edilmektedir. Siyah dolgu olarak da bilinmektedir. Günümüzde pek tercih edilmeyen diş dolgularındandır. Fakat çiğneme gücünün yüksek olması gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Genellikle arka dişlerde tercih edilmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır ?

Diş dolgusu yaptıracak hastaların sıklıkla araştırdığı sorulardan biri diş dolgusu nasıl yapılır sorusudur. Dolgu birkaç aşamayla yapılmakta bazen tek seansta bitmektedir. İlk öncelikle hastanın çürüyen dişi temizlenmektedir. Ardından hastanın ağrıyı hissetmemesi için lokal bir anestezi uygulanmaktadır. Çürüyen dişin temizlenmesi sonrasında oluşan boşluğa seçilen dolgu materyalleri ile doldurulur.

Ancak dolgu materyali boşluğa doldurulurken titiz ve dikkatli olunması gerekmektedir. Genellikle dolgu işlemleri tıbbi cihazlar eşliğinde yapılmaktadır. Dolgu sonrası hastada ağız açma kapama gibi kontroller yapılır. Eğer hastaya zarar veren durum olursa dolguda inceltme gibi müdahalelerde bulunulur. Hangi dişe dolgu yapılmaz sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Düzenli diş muayenesi ile dişlerinizde çürükten kaynaklı diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak