Tek Diş Neden Kararır? Koyu Renk Görünen Diş

İnsanlarda çoğu zaman dişlerde renk değişikliği yaşandığında, gülümsemenin tamamı renk değiştirir. Ve normalde diş beyazlatma ile tedavi ettiğimiz şey budur. Ancak bazen sadece bir diş diğerlerinden daha koyu hale gelebilir. Bu durumda diş beyazlatma genellikle çözüm olmuyor. İşte tek diş neden kararır, diğerlerinden daha koyu renk olmasının bazı nedenleri ve bunları nasıl tedavi ederiz.

Tek Diş Neden Kararır?

Düzensiz Fırçalama

Çoğu dış leke dişlerinizi eşit derecede etkileme eğilimindedir, ancak durum her zaman böyle değildir. Bazı durumlarda bir veya iki diş diğerlerinden daha fazla lekelenir. Bunu en çok sigara içerken yaşıyoruz. Duman ağzın belirli bir bölgesine çekilerek öndeki dişlerin lekelenmesine neden oluyor. Kahve yudumlamak da ağzın ön kısmında lekelenmeye yol açarak bir veya iki dişin kararmasına neden olabilir. Bu yüzey lekeleri diş beyazlatmaya tedavisi ile geçebilir. Profesyonel güçte beyazlatma ile lekeleri çıkara bilmekteyiz.

Diş Beyazlatma Zararlı Mı? Güvenli Diş Beyaztlama Nasıl Yapılır?

Metal Amalgam Dolgular

Bazı diş tedavileri, metal amalgam dolgular gümüş rengine dönüşebilir. Böylece kararabilir siyaha dönebilir. Bu durumda sadece dolgunun kararması olmayabilir. Aynı zamanda dişin tamamı da kararabilir. İlk dolgu görünmese bile kararma etkisi görülebilir. Dişin rengi koyulaştığında muhtemelen dolgu sorumlusunu değiştirmek isteyeceğiz ama bu dişin rengini açmayacaktır. Bunun yerine, tekrar parlak ve güzel bir görünüm kazandırmak için diş kaplaması veya kaplama ile kaplamak isteriz.

Kanal Tedavisi Sonrası Tek Diş Kararması?

Kanal tedavisi sonrası tek bir dişin kararması nadir görülen bir durumdur, ancak bazı durumlarda meydana gelebilir. Çünkü kanal tedavisi, dişin iç kısmındaki (pulp) enfeksiyonun veya iltihabın temizlenip, dolgu malzemesiyle doldurulduğu bir işlemdir. Normalde, bu işlem dişin canlılığını yitirmesine ve enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olur.

Diş Travması

Diş travması dişin kararmasına neden olabilir. Koyulaşmaya dişin yaralanması neden olur, ancak bu mutlaka yaralanmanın ciddi olduğu anlamına gelmez. Bazen diş kararması temel olarak morarmaya eşdeğerdir. Dişin canlı kısmı olan diş özünde bazı küçük hasarlar oluştu. Pulpa iyileşebilir ve çoğu zaman diş zamanla eski parlaklığına döner. Bu, cildinizdeki bir morarmadan daha uzun sürer. Ve çürük bir diş her zaman parlamaz. Bazen dişinizdeki yaralanma daha ciddi olduğundan dişin rengi koyulaşabilir. Eğer diş yaralanmış ve içten ölmüşse daha ciddi adımlar atmamız gerekir. İçi ölü bir dişin kanal tedavisine ihtiyacı vardır. Bu prosedürde dişin pulpası alınır ve ardından dişi tekrar çekici hale getirmek için diş kaplaması kullanırız.

Diş çürüğü

Diş çürümesi, parlak beyaz demineralize lekeler olarak başlar, ancak çürük çürüklere doğru ilerledikçe bunlar koyulaşır. Siyahlık ancak çürümenin olduğu noktada olabilir. Ancak çürük kötüleştiğinde dişin tamamı komşusuna göre daha koyu görünebilir. Çürük aynı zamanda dişin ölmesine de neden olabilir çünkü boşluk dişin pulpasına kadar ulaşır. Bu, ağızdaki bakterilerin bir enfeksiyon olan diş özüne saldırmasına izin verir. Bu enfeksiyon ciddi ağrıya neden olabilir, ancak her zaman böyle değildir. Çürük diş pulpasına ulaştığında enfeksiyonu tedavi etmek için kanal tedavisine başvurulur. Daha sonra dişe tekrar parlak bir görünüm kazandırmak için diş kaplaması kullanılır.

Çürük Diş Nasıl Hissedilir? Ağrımayan Çürük Diş Olur Mu?

Dişiniz Neden Koyu Renk?

Kararmış bir dişiniz varsa, sebebini bulmanızda size yardımcı olabiliriz. Sebebini belirledikten sonra gülümsemenizin sağlığını ve güzelliğini geri kazandıracak tedaviler önerebiliriz. Mükemmel bir diş oluşturmanın estetik diş hekimliğindeki en büyük zorluk olduğunu biliyoruz. Size mükemmel uyumlu bir gülümseme sunmaya hazırız. Koyulaşmış dişinizin nasıl yeniden güzelleştirile bileceğini öğrenmek için lütfen bizimle iletişe geçiniz.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak