Kökü Kalan Kırık Diş Tedavisi

Diş kırılırsa ve kökü hâlâ diş etindeyse ne yapmalısınız?

Diş eti çizgisindeki kırık bir diş rahatsızlık, ağrı, kanama, şişlik ve diş renginin bozulmasına neden olabilir. Kökü kalan kırık bir diş onarılması, parçanın geri yerleştirilmesini, dişin hareket ettirilmesini, kök kanalı yapılmasını, bir kapak veya kaplama eklenmesini veya dişin çekilmesini içerebilir. Fiziksel travma ve mine çürümesi, diş kırılmasının en yaygın nedenleridir. Acil müdahalemiz diş krizlerinizi çözmenize yardımcı olacaktır.  Kırık dişinizin kökünün hâlâ diş etlerinizde olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Bilmeniz gereken her şey burada.

Kökü Kalan Kırık Diş Tedavisinde Neler Yapılır?

Diş eti çizgisinde kırılan bir dişi tedavi etmek için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden acil randevu almalısınız. Doktor, hasarın ciddiyetine ve ilerlemesine bağlı olarak size aşağıdaki tedavi seçeneklerinden bazılarını sunabilir.

Diş parçasının yeniden bağlanması

Dişinizin bir parçası hâlâ mevcutsa, diş hekiminiz onu diş yapıştırıcısıyla yeniden tutturabilir. Diş hekiminiz kırık parçaları temizleyip orijinal yerlerine yerleştirecektir. Daha sonra diş hekimi bunları bir diş yapıştırıcısıyla sabitleyecektir. Yapıştırıcıyı sağlamlaştırmak için diş hekiminiz özel bir ışık kullanacaktır. İşlemden sonra diş hekimi, yeniden takılan kısmın dişinizle bütünleştiğinden emin olacaktır. Bunu yapmak için diş hekiminiz onu şekillendirecek, konturlayacak ve cilalayacaktır.

Dişin yeniden konumlandırılması

Kırık bir diş, fiziksel darbenin onu orijinal konumundan dışarı itmesi durumunda yeniden konumlandırılmasını gerektirir. Bu duruma diş ekstrüzyonu denir. Diş hekiminiz dişi yeniden konumlandırıp yuvasına geri döndürmeye karar verebilir. Diş hekimi, çevredeki dokular düzgün bir şekilde iyileşene kadar diş ateli veya tel ile onu sabitleyebilecektir.

Kök kanal tedavisi

Kanal tedavisi kırık bir dişin yapısını kurtarabilir. Diş hekiminiz dişinizin pulpa odasını temizleyecek ve içindeki siniri çıkaracaktır. Bu, dişinizi olası enfeksiyonlardan temizler. Daha sonra diş hekimi boşluğa diş dolgusu yerleştirecektir. Genel olarak diş hekimleri, kök kanal tedavisi tamamlandıktan sonra restore edilen dişi daha da korumak için diş kaplamaları üretirler.

Diş kaplamaları

Genellikle kanal tedavisinden sonra dişin sabitlenmesi için diş kaplaması sağlarlar. Diş tacı, dişinizin üzerine yerleştirilen diş şeklinde bir başlıktır. Tedavi edilen dişin gücünü, şeklini ve boyutunu geri kazanmaya yardımcı olur. Diş kaplamalarında seramik, porselen, metal alaşımları ve bunların kombinasyonları kullanılabilir.

Dişinizdeki hasar çok büyük değilse diş hekiminiz onlay tercih edebilir. Dolguya benzer ancak diş yapısının daha büyük bir kısmını kaplar. Porselen, kompozit reçine ve altın popüler onlay malzemeleridir. Kaplamalara benzer şekilde onleyler de diş laboratuvarlarında kişiye özel olarak üretilir.

Diş çekimi

Dişinizdeki hasar çok büyükse ve bu durum düzeltilemeyecek bir duruma yol açıyorsa diş hekiminiz çekim yapmayı tercih edebilir. Diş eti içinde kökü kalan kırık bir diş için bu işlem daha fazla zaman alabilir. Böylece diş etlerinizde kesi yapması ve dişi daha küçük parçalara ayırması gerekerek düzgün bir şekilde çıkarılması gerekebilir. Üçüncü azı dişleri gibi bazı dişlerin iyileşme sürecini kolaylaştırmak için işlemden sonra dikiş atılması gerekebilir. Bu aynı zamanda diş etlerini potansiyel enfeksiyondan koruyacak ve aşırı kanamayı önleyecektir.

Kökü Kalan kırık diş nedenleri ve önlenmesi

Yüze alınan bir darbe, katı yiyeceklerin veya yenmeyen nesnelerin ısırılması gibi fiziksel travmalar, diş eti çizgisinde diş kırılmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Mine çürüğü dişleri kırılmaya karşı daha duyarlı hale getirir. Kötü diş hijyeni, tatlı ve asitli yiyeceklerden zengin bir beslenme ve diş gıcırdatma, diş minesini ve genel diş yapısını zayıflatabilir.

Diş hasarları bazen önlenemese de dişlerinizin daha güçlü ve kırılmaya daha az eğilimli olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, her 6 ayda bir diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek iyi ağız hijyeninize dikkat edebilir. Böylece diş sorunlarına mümkün olan en kısa sürede müdahale edebilir. Beslenmenizdeki tatlı ve asitli yiyecekleri azaltabilirsiniz. Ayrıca temas sporları sırasında ve geceleri bruksizm (dişlerin aşırı gıcırdatılması) sorunu yaşıyorsanız ağızlık takabilirsiniz.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak