
Diş sızlaması farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın nedenleri arasında dişlerdeki çürüklerdir. Diş çürükleri, diş minesinin asit saldırılarına maruz kaldığı ve dişin iç kısmında bakterilerin ürediği durumlarda meydana gelir. Çürükler dişte hassasiyet, ağrı ve sızlama hissi oluşturabilir. Ayrıca sıcak, soğuk, tatlı veya ekşi yiyeceklerin tüketimi sonrasında ortaya çıkan hassasiyet, diş minesinin aşındığı durumlarda meydana gelir. Aynı zamanda diş eti çekilmesi de diş hassasiyetine neden olabilir.
Diş eti hastalıkları, diş etinde kanama, şişlik ve ağrıya neden olabilir. Bu da diş sızlamasına sebep olabilir. Dişlere darbe alınması, kırılması veya çatlaması sonucu diş sızlaması yaşanabilir. Diş eti çekilmesi, dişlerin köklerinin açığa çıkması ve hassasiyetine neden olur. Üst çenede yer alan sinüslerin enfeksiyonu, diş sızlaması gibi semptomlara neden olabilir. Diş sızlaması gibi sorunlar yaşıyorsanız Uzm. Dr. Nurgün Olcay tarafından incelenmeli ve tedavi edilmelidir.
Diş Sızlaması Nasıl Geçer?
Dişlerin sızlamasını önlemek için öncesinde uzman bir hekime muayene olmanız iyileşme süreci için yararlı olacaktır. Diş sızlamalarınızın sebebi bilindiğinde o doğrultuda tedavi çizelgesi hazırlanabilir. Diş hekiminiz size en uygun olabilecek tedaviyi hazırlayacak ve uygulayacaktır. Sert olmayan diş fırçaları, doğru fırçalama teknikleri ve diş ipleri ile tedavi desteklenebilir. Çürük sorunlarında ise önce tedavi olunması gereklidir. Dişteki çürüklere dolgu veya kanal tedavisi uygulanabilir.
Diş Çürükleri Sızlamayı Arttırır Mı?
Evet, diş çürükleri diş sızlamasını arttırabilir. Diş çürümesi, diş minesinin asit saldırılarına maruz kaldığı ve dişin iç kısmında bakterilerin ürediği durumlarda meydana gelir. Bu bakteriler dişte iltihap ve enfeksiyonlara neden olur ve dişin hassasiyeti ve ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. Diş çürümesi ilerledikçe, diş sızlaması artabilir. Ayrıca, çürüme ilerledikçe dişin yapısında bozulma olur ve dişte daha büyük bir açıklık oluşur. Bu açıklık, dişin içindeki sinirler ve kan damarları ile temas ederek diş sızlamasını arttırır.
Diş Sızlaması Belirtileri Nelerdir?
Diş sızlaması, dişlerin hassasiyeti, ağrısı ve rahatsızlığı olarak tanımlanabilir. Dişlerin sızlaması birçok nedenle oluşabilir ve belirtileri değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, şu belirtilerle kendini gösterebilir:
- Keskin, şiddetli veya dayanılmaz ağrı
- Soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi sonrası dişlerde hassasiyet
- Diş çiğneme sırasında veya dişlere baskı uygulandığında ağrı
- Diş etlerinde şişlik, kızarıklık veya hassasiyet
- Dişlerde çürükler, çatlaklar veya kırıklar
- Diş eti çizgisi boyunca görülen dişlerdeki renk değişiklikleri
- Dişlerde gevşeklik veya hareketlilik hissi
- Çene bölgesinde ağrı veya baskı hissi
Çürükler erken teşhis edilip tedavi edilirse, dişlerin sızlaması ve diğer semptomların tedavisi daha kolay ve etkili olabilir.
Dişlerin Sızlamasını Ne Geçirir?
Yaşam kalitesi belirgin düzeyde etkileyen diş sızlaması, farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Diş sızlaması sorunun giderilmesi için ise öncelikle ağrının tespit edilmesi gerekir. Diş doktorunuz etkeni saptamak amacıyla muayene gerçekleştirmek isteyebilir. Sonuç olarak, diş sızlaması probleminizin arkasında yer alan nedene yönelik bir tedavi oluşturulur. Antibiyotik, ağrı kesici hap veya jel formundaki ilaçları kullanmanız istenebilir. Diş hassasiyetine yönelik diş macunu ise mikro sızıntılara karşı etkili olabilir. Dişlerinizi fırçalarken yukarı ve aşağı hareketler uygulamanız önemlidir. Bu dönemde yumuşak veya ekstra yumuşak kıllı diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.
Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyeti, dişin aşırı duyarlılığı veya diş kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın rahatsızlıklarından birisidir. Sıcak, soğuk, tatlı, çok asidik yiyecek ve içecekler tüketiminde , soğuk havada nefes alırken, dişlerde veya tek bir dişte hissedilen, uyaranlar ortadan kalktıktan sonra geçen, lokal, keskin, kısa süreli diş ağrılarıdır. “Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer? “başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz
Kaplama Altında Enfekte Diş Kökü Tedavisi
Bakterilerin diş kökü ile diş kronu arasındaki boşluğa sızmasıyla oluşur ve iltihaplanmaya ve ağrıya yol açar. Bu durum, başarılı bir kanal tedavisinden sonra bile ortaya çıkabilir. Kaplama altında enfekte olan dişinizden endişe mi duyuyorsunuz? Bir diş
Hassas Dişler İçin Diş Beyazlatma Tedavisi
Birçok kişi parlak bir gülümsemeye sahip olmak ister ancak hassas dişleriniz olduğunda beyazlatma tedavileri zorlaşır. Hassas dişler için diş beyazlatma prosedürlerinden bazıları rahatsız edici hatta acı verici hale getiren durumlar yaratır. Diş hassasiyetini kötüleştirmeyen etkili
Ankara’da Diş Estetiği Fiyatları 2025 Güncel Rehber
Restoratif diş tedavi uzmanı, Ankara diş estetiği doktoru Nurgün Olcay bu alanda hizmet vermektedir. Ankara diş estetiği tedavisinde diş ve diş etlerinin boyutuna, şekline, rengine, pozisyonuna ve hizalanmasına dikkat ediyoruz. Sonrasında eğri, şekilsiz dişleri düzeltmek