
Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyeti, dişin aşırı duyarlılığı veya diş kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın rahatsızlıklarından birisidir. Sıcak, soğuk, tatlı, çok asidik yiyecek ve içecekler tüketiminde , soğuk havada nefes alırken, dişlerde veya tek bir dişte hissedilen, uyaranlar ortadan kalktıktan sonra geçen, lokal, keskin, kısa süreli diş ağrılarıdır.
Diş Hassasiyeti Neden Olur?
Sert ve hızlı bir şekilde ayrıca gereğinden fazla diş fırçalama diş hassasiyetine neden olur. Ayrıca yanlış diş fırçası kullanımı diş hassasiyeti problemi yaratmaktadır. Diş etlerinin çekilmesiyle, dişin köklerinde bulunan hassas sinirler ortaya çıkar. Böylece dişin koruyucu tabakası zarar görerek, ağız dış etkenlere açık hale gelir. Diş gıcırdatma sorunu olanlar kişilerde meydana gelebilir. Diş iltihapları diş etine zarar vererek, diş kökünün korunmasını ortadan kaldırır ve ağrıya sebep olur. Ayrıca diş beyazlatıcıların bilinçsiz kullanımı da dişlerinizde hassasiyete neden olur. Asitli yiyecek ya da içeceklerin düzenli olarak tüketilmesi dişin minesini aşındırır. Böylece dişlerde hassasiyet oluşmasına neden olur.
Diş Hassasiyetini Nasıl Geçer?
Diş hassasiyeti oluşma riskini, dişeti hastalıklarını ve dişeti çekilmesini önleyecek şekilde ağzınızı temiz tutarak azaltabilirsiniz. Hekiminiz tarafından önerildiği şekilde dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Ayrıca diş ipi kullanır ve daha az aşındırıcı bir macunu kullanırsanız, diş hassasiyeti oluşturma riskini azaltabilirsiniz. Aynı şekilde çok fazla asit içermeyen bir diyetlerle engellene bilmektedir. Özellikle dişlerde hassasiyet nedeniyle dişlerinizi fırçalamazsanız dişeti hastalıkları ve diş çürüğü meydana gelebilir.
Diş Hassasiyetini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Diş kontrollerinizi yılda 2 kez yaptırmalısınız.
- Florlu diş bakım ürünlerini kullanımı önemlidir.
- Diş hassasiyetine iyi gelen ürünler için doktorunuzdan tavsiyesiyle alabilirsiniz.
- Diş fırçası olarak ise yumuşak yapıda olan fırçaları tercih etmelisniz.
- Ağız içi ve diş bakımını düzenli olarak yapın.
- Asitli yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
Dişlerdeki Hassasiyet Yaygın Bir Sorun Mudur?
Çok yaygındır ve popülasyonun yaklaşık yarısının diş hassasiyeti yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu sorun zaman içerisinde şiddetlenmekte, azalmaktadır.. Aşırı dentin hassasiyetinin en şiddetli yaşandığı dönem 30-40 yaş aralığıdır.
Diş Hassasiyetinin Tedavisi
Diş hassasiyetinizin olup olmadığını ve nedenleri için diş hekiminize muayene olmalısınız. Öncelikle diş hassasiyetinize neden olan etken diş hekiminiz tarafından belirlenmelidir. Böylece tedavi ile sorun ortadan kaldırılmalıdır. Hassasiyeti tedavi etmek için hekiminiz hassas dişler için özel olarak üretilmiş düşük aşındırıcı ve hassasiyet giderici içerikli bir macun kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Diş hekiminiz, dişlerinizi daha az hassas hale getirmek ve çürümeye karşı ekstra koruma sağlamak için özel olarak formüle edilmiş florür jeli ve aşınmış alanları mikro düzeyde tamir edecek başka ajanlar uygulanmaktadır.
Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ağrı Neden Olur?
Diş kaplamaları, modern diş hekimliğinde çürük, kırık veya estetik kaygılarla zarar görmüş dişlerin korunması ve restore edilmesi için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Ancak, kaplama diş tedavisi sonrasında hastaların en çok merak ettiği konulardan biri ağrıdır.
Kırılan Diş Dolgusu Dişinize Nasıl Zarar Verir?
Kırılan diş dolgusu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kırılan dolgulara bekletilmeden acil müdahale edilmemeli, bekletilen dolguların ileride daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş dolguları zamanla aşınabilir veya çevresindeki diş dokusu zayıflayabilir. Genelde dolgu altında bir çürük
Ankara’da Restoratif Diş Tedavisi Randevu
Restoratif diş tedavisi, dişlerin hem fonksiyonunu hem de estetiğini geri kazandırmayı amaçlayan modern diş hekimliği uygulamalarından biridir. Ankara’da bu alanda uzmanlaşmış isimlerden biri olan Nurgün Olcay, hastalarına sunduğu kaliteli ve güvenilir hizmetlerle öne çıkıyor. Diş