Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Ağız ve diş yüzeyine yapışan bakterilerin oluşturduğu plak veya halk arasında “tartar” temizlenmediğinde ileri dönemlerde dişlerde çürümelere neden olmaktadır. bu durum dişlerin düşmesine kadar ilerlemektedir. Dişler arasında bulunan diş taşı, sadece dişlerin çürümesine veya erken sürede kaybedilmesine yol açmaz, aynı zamanda ciddi dişeti problemlerine de neden olmaktadır.

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş taşı temizliği; diş ve diş etinin birleşim hattındaki ve dişlerin yüzeyindeki oluşan ve tartar olarak da bilinen tabakaların diş hekimi tarafından özel aletlerle çıkarılmasıdır. Ağızda diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar, diş etlerinde inflamasyona yol açarak, hassasiyete neden olabilir. Bu da zamanla diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bunlardan en hafifi diş eti iltihabıdır(gingivitis). Kanama ile kendini gösterir. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yapısı nedeniyle yiyecek ve çiçekleri kolayca tutabilir, doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı da zorlaştırabilir. Diş Temizliği Nasıl Yapılır? Bakteri oluşumundan dolayı diş taşı, ağız kokusu yaratır. Diş taşı temizliği, ağız hijyeninin korunması ve doğru bakım yapılabilmesini kolaylaştırır ve geciktirilmemelidir.

Diş Taşı Nasıl Anlaşılır?

Bu konusunda öncelikle belirtmeniz gereken “diş taşı” ve “plak” sözcüklerinin birbirine karıştırılması olmaktadır. Çünkü bu terimler farklı anlamlar içerir. Plak, dişlerde oluşan boşluk ve çürümelere bağlı olarak ortaya çıkan bakterilerdir. Diş taşı ise tükürük, leke, kir, yiyecek gibi durumlarda oluşan birikimler olarak tanımlanır. Diğer yandan dişlerin dış kısmında meydana gelen sarı ya da beyaz lekeler tartar olarak adlandırılır. Çok sert bir yapıda olmaları nedeniyle genel olarak diş hekimleri tarafından çıkarılır. Tartar tedavi edilmediğinde ise en başta ağız kokusu ve bunun yanında diş lekelenmelerine yol açar. Ancak tedavisi oldukça kolay bir işlemdir.

Diş taşı oluşumu nasıl önlenir?

Dişlerin düzenli olarak günde 2 defa detaylı şekilde fırçalanması önemlidir. Alışkanlık haline getiren kişilerde diş taşı problemi daha az görülmektedir. Diş macunu seçimi, plak oluşumunun en önemli etkenlerindendir. Ayrıca Diş macunu seçimi yaparken “flörlü diş macunu” kullanmak yine bu tip sorunların oluşmasını daha aza indirgemektedir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizliğinde genel olarak diş ipi kullanılması tavsiye edilir. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanarak dişler arasında biriken plakları çıkarmak mümkün olur. Ancak diş ipi kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Baş parmak ve işaret parmakları arasında gergin bir şekilde tutulan diş ipi hafif bir şekilde dişler arasına geçirilir.
  • Diş ipi kullanımında ilk olarak ip orta parmaklara sarılır ve diş ipinin ortalama 30cm olması gerekir.
  • Dişlerin arsına geçirilen diş ipi “C” harfine benzer bir şekilde tutulur.
  • Ayrıca diş ipi ileri ve geri olarak gergin bir şekilde çekilirken aşağı ve yukarı yönlü hareketler yapılması gerekir. Ancak bu hareketler sırasında diş ipini kırmamaya ve dişleri aşırı bir şekilde zorlamamaya dikkat edilmesi önemlidir.
  • Diş ipi ile dişler arasında yapılan bu ilme tüm dişler için tekrarlanmalıdır.
  • Diğer yandan diş taşının temizliği alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılması tavsiye edilir. Diş taşının temizlenmesi süresince ilk olarak dişlerde meydana gelen diş taşları kazınır.

Bu işlemlerin sonrasında dişler parlatılarak pürüzsüz bir hale getirilir. Parlatma işlemi sürerken bir diğer yandan da kalan plak oluşumları dişlerden uzaklaştırılır. Bu şekilde ise dişlerin daha sağlıklı ve parlak bir görüntüye kavuşması mümkün olur.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkate Alınması Gerekenler

  • Diş taşı temizliğinin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir.
  • Diş hassasiyeti bakımından çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin direkt temasından kaçınılmalıdır.
  • Diş taşı temizliği ardından  herhangi bir ağrı durumunda ağrı kesici önerilmektedir.
  • Diş taşı tedavisinin ardından mutlaka diş bakımına önem verilmeli, dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca en az 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne gidilmelidir.
Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak