Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, dişlerin etrafındaki diş etinin geri çekilerek diş köklerinin daha fazla açığa çıkması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle diş eti hastalıkları, diş fırçalama alışkanlıklarındaki eksiklikler, sigara kullanımı, genetik faktörler veya hormonal değişiklikler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Diş eti çekilmesi, diş köklerinin üzerindeki dentin tabakasının açığa çıkmasına ve dişlerin daha duyarlı hale gelmesine yol açabilir. Ayrıca, estetik kaygılara neden olarak dişler arasındaki boşlukların artmasına ve dişlerin daha uzun görünmesine neden olabilir. Diş eti çekilmesi durumunda, diş hekiminin değerlendirmesi önemlidir. Çünkü uygun tedavi ile ilerlemenin durdurulması, mevcut durumun iyileştirilmesi mümkündür. Düzenli diş kontrolü, diş bakımı ve hijyen alışkanlıklarına dikkat edilmesi, diş eti sağlığını korumak için önemli adımlardır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin en yaygın belirtisi dişte hassasiyettir. Çünkü çekilme ilerledikçe gözle görülür şekilde diş boyu uzar ve dişte sallanma başlar. Diş eti çekilmesi belirtileri şöyledir;

  • Diş etlerinde diş fırçalama esnasında kanama görülmesi
  • Elma gibi sert yiyecekler yenildiğinde kanaması
  • Diş eti ağrısı
  • Dişler arasında sonradan ortaya çıkan boşluklar oluşması
  • Soğuk – sıcak ya da ileri vakalarda nefes alıp verirken bile hissedilen sızı
  • Diş eti hassasiyeti
  • Diş etinde morarma ya da kızarma
  • Diş eti şişmesi veya diş etinde kabarıklık

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Bu diş eti çekilmesi, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. İşte diş eti çekilmesine neden olabilen bazı faktörler:

  • Diş eti hastalıkları
  • Yetersiz ağız hijyeni:
  • Sigara kullanımı:
  • Genetik faktörler:
  • Hormonal değişiklikler
  • Diş fırçalama teknikleri:
  • Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm):
  • Dişlerin anormal bir şekilde yerleşmiş olması
  • Yaşlanma süreciyle birlikte diş etleri doğal olarak incelir ve çekilebilir.

Kişinin diş eti çekilmesi sorunuyla karşılaşması durumunda, bir diş hekimine danışmak önemlidir. Böylece  durumun nedenlerini belirleyip uygun tedavi planını oluşturabilir.

Diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarının oluşum nedenini, hastalığın ilerleyiş şeklini ve oluşabilecek sonuçları bilen bir hasta, diş eti hastalığının tedavisi aşamalarında daha bilinçli davranarak, sağlanacak başarıda oldukça etkili olacaktır. Hastalığın tedavisinde hekim hasta işbirliği çok önemlidir. Bakteri plağın zararlarını ve nasıl temizleneceğini bilen hastalarda tedavi başarısı çok daha yüksek olacaktır.

Tedavide öncelikle dişlerin çevresindeki tüm diş taşları özel aletlerle ve ultrasonik cihazlarla temizlenir. Sonrasında diş yüzeylerine parlatma (polisaj) işlemi yapılır. İltihabın derecesine göre bazı durumlarda lokal olarak uygulanan anestezi altında diş eti ceplerinin içine ve kök yüzeylerine subgingival küretaj denilen derin diş eti temizliği işlemi uygulanır.

Özellikle akut diş eti enfeksiyonları gibi bazı vakalarda, yapılan tedaviye destek olmak amacıyla antibiyotik kullanılmaktadır. Antibakteriyel gargaralar ise genellikle önerilmektedir. Daha ileri diş eti iltihaplanması vakalarında gene lokal anestezi altında diş etleri diş yüzeylerinden ve kemik dokusundan kaldırılarak kök yüzeyleri, diş etlerinin içi ve kemik yüzeyleri tüm iltihabi dokulardan temizlenir.

Diş Eti Çekilmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Diş eti çekilmesini önlemek için düzenli ağız bakım alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir. Her gün en az iki kez, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, diş eti sağlığınızı korumanın temel adımlarından biridir. Ayrıca yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak önemlidir. Doğru fırçalama tekniğini benimsemek, diş etlerine zarar verme riskini azaltabilir. Diş aralarındaki plak ve kalıntıları temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanımı da diş eti çekilmelerini önlemekte etkili bir yöntemdir. Ayrıca, düzenli diş kontrol ve temizlikleri için diş hekiminize düzenli aralıklarla başvurmalısınız. Böylece potansiyel sorunları erken aşamada tespit etmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, sigara ve alkol kullanımından kaçınmak, stresten uzak durmak da diş eti sağlığını destekleyen faktörler arasında yer almaktadır. Doğru diş fırçası seçimi ve gece plağı gibi önleyici yöntemleri kullanmak da bireyin diş eti sağlığını korumasına yardımcı olabilir. Bu önlemler, kişiselleştirilmiş bir ağız bakım rutini oluşturarak diş eti çekilmelerini minimize etmeye katkı sağlar.

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Diş eti çekilmesi genellikle bir vitamin eksikliğine bağlı olarak gelişmez. Ancak, C vitamini eksikliği diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Gingivitis gibi diş eti hastalıklarına yol açabilir. C vitamini, bağ dokusunun oluşumu ve onarımı için önemli olan bir vitamindir. Aynı zamanda diş etlerinin dayanıklılığını artırabilir.

C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına, diş eti iltihaplanmalarına, diş eti çekilmelerine neden olabilir. Bununla birlikte, diş eti çekilmesinin genellikle birden çok faktöre bağlı olabilir. Sonuç olarak tek bir vitamin eksikliğiyle sınırlı olmadığını unutmak önemlidir.

Diş eti çekilmesi durdurulabilir mi?

Tedavi ile diş eti çekilmesine neden olan durumlar iyileştirildikten sonra bu durumun ilerlemesi durdurulabilmektedir.

Diş eti çekilmesi nasıl anlaşılır?

Diş eti çekilmesi; ancak diş hekimi tarafından yapılan klinik muayene ile anlaşılabilir. Dişlerin kökündeki yüzeyler diş eti ile kaplıdır; fakat diş etinin çekilmesi sonucunda normal dişlere göre daha sarımsı renginde olan kök yüzeyleri görünür. Ayrıca; kişide çürük bulunmamasına rağmen sıcak ve soğuk hassasiyeti, asitli gıdalara duyarlılık görülebilir.

 

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak