Dişlerim Neden Sarı? Diş Sararması Nasıl Geçer?

Pek çok kişi sıklıkla şu soruyu sorarken bulur: ” Dişlerim neden sarı? ” Bu, nüfusun büyük bir yüzdesini rahatsız eden, utanç ve öz-bilinç duygularını beraberinde getiren yaygın bir endişedir. Bu renk değişikliğinin nedenleri çok çeşitli olabilir ve genellikle çeşitli yaşam tarzı ve sağlık faktörleriyle bağlantılıdır. Bu faktörleri anlamak, sorunu çözmenin ve dişlerinizin doğal beyazlığını geri kazanmanın ilk adımıdır. Diş sararması ağız sağlığınızın doğrudan bir göstergesidir ve beslenmenizden diş hijyeni alışkanlıklarınıza kadar çeşitli faktörlerden etkilenebilir.

Dişlerin sararması doğal bir süreçtir ve bir dereceye kadar kaçınılmazdır. Yaş ilerledikçe dişlerimizin en dış katmanı olan mine adı verilen tabakanın aşınması ve yıpranması nedeniyle dişlerimiz doğal olarak beyazlığını kaybeder. Bu tabaka aşındıkça doğal olarak sarı olan dentin daha görünür hale gelir. Ancak bazı yaşam tarzı seçimleri ve alışkanlıkları bu süreci hızlandırarak daha belirgin sararmaya neden olabilir.

Diyet Dişlerin Rengini Nasıl Etkiler?

Şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi dişlerin koyulaşmasına neden olabilir. Bunun nedeni, ağız bakterilerinin şekeri, diş minesini aşındıran asitlere dönüştürmesidir. Diş minesi aşındığında alttaki sarı dentin ortaya çıkar ve dişlerin sarı görünmesine neden olur. Bu nedenle çok fazla şeker, gazoz ve şeker tüketmek dişlerin renginin değişmesine neden olabilir.

Üstelik yeterli besin almamak diş rengini etkileyebilir. Kalsiyum, D ve C vitaminlerindeki eksiklikler diş minesini zayıflatabilir ve dişlerin kolayca lekelenmesine neden olabilir. Antioksidanlar açısından zengin meyve ve sebzeleri çok az tüketmek, vücudun zararlı ağız bakterileriyle savaşma ve dişleri sağlıklı tutma yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, dişlerin doğal olarak beyaz kalması için çok yönlü bir beslenme şarttır.

Diş Renklenmelerinde Genetiğin Rolü Nedir?

Genetik aynı zamanda minenin altındaki tabaka olan dentini ve rengi de etkileyebilir. Dentin doğal olarak sarıdır ve genetik faktörler onun görünürlüğünü arttırarak dişlerin sarı görünmesine neden olabilir. Bu, standart diş beyazlatma yöntemleriyle beyaz bir gülümsemeye ulaşmayı zorlaştırabilir.

Mine kalınlığının yanı sıra diş mineralizasyonunda rol oynayan genler de renk değişikliğine neden olabilir. Bu işlem, dişleri beyaz yapan hidroksiapatit kristallerini oluşturur. Genetik değişiklikler bu kristallerin kalitesini ve miktarını etkileyerek dişleri renk bozulmasına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu nedenle, bazı kişilerin ağız hijyeni iyi olmasına rağmen doğal olarak sarı dişleri olabilir.

Hangi Diş Hijyeni Uygulamaları Dişlerin Sararmasını Önleyebilir?

Plak ve lekeleri gidermek için florürlü diş macunu kullanın. Çünkü düzenli fırçalama ve diş ipi kullanarak beyaz dişleri koruyun. Sararmaya neden olabilecek dişlerin arasındaki plak ve yiyecek parçacıklarını gidermek için her gün diş ipi kullanın. Ayrıca kahve, çay, kırmızı şarap, koyu renkli meyve ve meyve suları gibi dişleri lekeleyen yiyecek ve içeceklerden kaçının. Lekelenme etkilerini azaltmak için tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

Dişlerin sararmasını önlemek için sağlıklı beslenin. Elma, havuç ve kereviz gibi çıtır meyve ve sebzeler yüzeydeki lekeleri giderir. Tükürük üretimini artırarak dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri diş minesini güçlendirerek sararmayı engeller. Diş sararması önlemek için tütün ürünlerinden kaçının. Çünkü dişleri lekeliyorlar ve diş eti hastalığı ve ağız kanseri riskini artırıyorlar. Tütünü bırakmak dişlerinizin görünümünü ve sağlığını iyileştirir.

Dişlerdeki Sarı Lekeler Nasıl Geçer?

Bazı sarı lekeler diş fırçalama ve diş temizliği gibi basit yöntemlerle çıkarılabilirken, diğerleri daha fazla çaba ve profesyonel diş tedavisi gerektirebilir. Aşağıda diş sararması tedavi yöntemlerine dair bilgiler bulabilirsiniz:

  • Diş Temizliği: Dişlerdeki sarı lekelerin en yaygın nedeni plak ve tartardır. Dişlerin rengini plak ve tartarlar değiştirebilir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi düzenli diş bakımı yöntemleri ile plak ve tartar oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca diş hekiminizin ofisinde yılda en az bir kez profesyonel diş temizliği yaptırmak da önemlidir.
  • Diş Beyazlatma: Dişlerinizdeki sarı lekeler, diş beyazlatma işlemi ile azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Diş beyazlatma işlemi, evde veya diş hekiminin ofisinde uygulanabilir. Diş beyazlatma işlemi dişlerinizin beyazlamasına ve daha parlak görünmesine yardımcı olabilir.
  • Yüzey İyileştirme: Dişlerinizdeki sarı lekeler, yüzey iyileştirme işlemi ile giderilebilir. Böylece, diş hekimi dişlerinizin yüzeyindeki lekeleri kazıyarak temizler. Bu işlem, yüzey lekelerinin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Diş Kaplamaları: Dişlerde yer alan sarı lekeler, diş kaplamaları ile kapatılabilir. Bu işlemde, diş hekimi dişlerinizi kaplayacak bir kaplama yerleştirir. Böylece dişlerinizin daha beyaz görünmesine ve lekelerin giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Diş Taşı Temizliği: Bazı diş lekeleri, diş taşı olarak adlandırılan sert minerallerin birikmesi sonucu oluşabilir. Böylece, diş hekiminiz diş taşlarını temizleyerek dişlerinizin daha beyaz ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Diş Sararması Önlemek Sizin Elinizde

Sarı dişler yaşlanma, yaşam tarzı alışkanlıkları ve bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Zamanla sigara içmek, kahve, kırmızı şarap gibi lekelenmeye yatkın yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gibi faktörler renk bozulmasına neden olabilir. Ayrıca tetrasiklin veya antihistaminikler gibi ilaçlar da sararmaya neden olabilir. İlaçların suçlu olduğundan şüpheleniyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Daha parlak bir gülümsemeye için Restoratif Diş tedavi Uzmanı Nurgün Olcay ile iletişime geçin. Size ışıltılı bir gülümsemeye rehberlik etmek için buradayız.

 

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak