Dişlerdeki Lekeler

Dişlerdeki lekeler, bireylerin hayatında çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Dişlerin estetik görünümü bozulduğunda kişi bu durumdan rahatsızlık duyabilir ve özgürce gülümsemekten kaçınabilir. Özellikle ön dişlerdeki lekeler dikkat çekici olduğundan sosyal yaşantıyı da olumsuz etkileyebilir. Peki, dişlerde leke oluşumuna ne sebep olur. Sağlığımıza nasıl zarar verir ve bu lekelerden nasıl kurtulabiliriz?

Dişlerdeki Lekelerin Türleri ve Nedenleri

Leke boyutu, yeri, rengi ve şekli gibi unsurlar, sorunun nedenini anlamada önemli ipuçları sunar. Tedavi seçeneklerini belirlemeye yardımcı olur.

Ayrıca dişlerdeki lekeler, renklerine göre de değişiklik gösterebilir ve bu durum lekelerin nedenleri hakkında bilgi verebilir.

Dişin Gri veya Sarı Renk Alması

Tek bir dişte gri veya sarı bir renk değişimi, genellikle dişin sinir-damar paketinde ilerlemiş bir iltihap veya yetersiz yapılmış bir kök kanalı tedavisine işaret eder. Diş hekimi, dişin durumunu değerlendirerek mümkünse kanal tedavisini yeniler veya doğrudan restorasyon, kaplama veya veneer uygulaması önerir. İleri derecede hasar varsa, diş çekimi ve protez tedavisi düşünülür.

Bazı ilaçlar da dişlerin renginde sarı, kahverengi veya gri-mavi renk değişimlerine neden olabilir. Bu durumlarda hasarın derecesine göre restorasyon, beyazlatma veya florlama gibi tedaviler önerilebilir.

Dişlerdeki Siyah Lekeler

Siyah lekeler genellikle diş minesinin (dentin) iç kısımlarında çürüğün işareti olarak ortaya çıkar. Bu durumda diş hekimi çürüğü temizleyip alanı dolgu ile kapatır.

Dişlerim Neden Sarı? Diş Sararması Nasıl Geçer?

Dişlerdeki Kahverengi Lekeler

Kahverengi lekeler, keskin veya bulanık sınırlara sahip olabilir ve herhangi bir diş yüzeyinde veya diş eti hizasında görülebilir. Kahve, çay veya sigara tüketiminin yüksek olması kahverengi lekelere neden olabilir. Kalitesiz dolgu malzemeleri veya diş plağı da bu tür lekelenmeye yol açabilir.

Kahverengi lekelerin nedeni sigara veya kafein tüketimi ise, diş temizliği ve beyazlatma işlemi önerilebilir. Dolgu kaynaklı ise dolgunun yenilenmesi gerekir. Genetik veya yaşlanmaya bağlı ise kaplama veya veneer gibi estetik çözümler önerilebilir.

Beyaz Tebeşir Gibi Lekeler

Sağlıklı dişler asla saf beyaz değildir; doğal renkleri süt beyazına yakındır. Diş üzerinde doğal diş renginden çok daha açık renkli lekeler, bir sorun olduğunun habercisidir.

Beyaz Lekelere Neden Olan Bazı Faktörler

  • Çürük Başlangıcı: Dişin zayıflamaya başladığında ve asitlerin etkisiyle bozulduğunda ortaya çıkar. Ayrıca kalsiyum eksikliği ve düzensiz ağız hijyeni bu duruma yol açabilir.
  • Beyazlatma: Özellikle profesyonel olmayan beyazlatma uygulamaları, emayenin zayıflamasına ve bozulmasına yol açabilir.
  • Florozis: Vücutta fazla flor bulunması sonucu dişlerde beyaz tebeşirimsi lekeler oluşabilir.

Beyaz lekeler çocuklarda ve yeni çıkan süt dişlerinde bile görülebilir. Hamilelikte yaşanan sorunlar, doğuştan diş hipoplazisi veya sindirim sistemi rahatsızlıkları da bu duruma yol açabilir.

Lekelerin Tedavi Seçenekleri Lekenin Türüne Ve Kaynağına Göre Belirlenir

Eğer leke çürüğün ilk aşamasındaysa, remineralizasyon tedavisi veya mineral takviyeleri ile dişin güçlendirilmesi sağlanabilir. Florozis durumunda, flor içermeyen diş macunları ve temiz içme suyu kullanılması gerekebilir. Dişin hipoplazisi veya mineral eksikliği durumunda, dişin güçlendirilmesi ve kalsiyum takviyesi sağlanarak tedavi planlanır.

Dişlerdeki lekelerin kaynağına göre uygun tedavi yöntemini belirlemek ve diş sağlığını korumak için diş hekimine danışmak önemlidir.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ağrı

Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ağrı Neden Olur?

Diş kaplamaları, modern diş hekimliğinde çürük, kırık veya estetik kaygılarla zarar görmüş dişlerin korunması ve restore edilmesi için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Ancak, kaplama diş tedavisi sonrasında hastaların en çok merak ettiği konulardan biri ağrıdır.

  • Kırılan Diş Dolgusu Dişinize

Kırılan Diş Dolgusu Dişinize Nasıl Zarar Verir?

Kırılan diş dolgusu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kırılan dolgulara bekletilmeden acil müdahale edilmemeli, bekletilen dolguların ileride daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.  Diş dolguları zamanla aşınabilir veya çevresindeki diş dokusu zayıflayabilir. Genelde dolgu altında bir çürük

  • Ankara’da Restoratif Diş Tedavisi Randevu

Ankara’da Restoratif Diş Tedavisi Randevu

Restoratif diş tedavisi, dişlerin hem fonksiyonunu hem de estetiğini geri kazandırmayı amaçlayan modern diş hekimliği uygulamalarından biridir. Ankara’da bu alanda uzmanlaşmış isimlerden biri olan Nurgün Olcay, hastalarına sunduğu kaliteli ve güvenilir hizmetlerle öne çıkıyor. Diş