Diş Florür Tedavisi Ne İşe Yarar?

Bilimsel araştırmalar, florürün ağızda düşük dozda sürekli olarak bulunmasının diş çürüklerinin önlenmesinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir ve bu amaçla florür içeren diş macunları dünya genelinde kullanılmaktadır. Diş çürüklerinden korunmada, özellikle çocuklarda gözetim altında diş fırçalamanın önemli olduğu; uygun konsantrasyon ve miktarda florürlü diş macunu ile dişlerin günde 2 kez fırçalanmasının diş çürüklerini önlemede etkili olduğu ispatlanmıştır.

Florürün diş çürüklerine karşı koruyucu ve durdurucu etkisi bilinen bir gerçektir. Bu özelliği nedeniyle altın standart olarak kabul edilmektedir. Florür, diş çürüklerine karşı koruyucu etkisi nedeniyle tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Florür uygulamaları; sistemik (yutularak, dolaşıma katılması ve gelişmekte olan dişlerin yapısına girmesi sağlanarak) ve yerel (diş yüzeyine uygulanması ile diş sert dokularının yüzeyine temas etmesi sağlanarak) olarak toplum halk sağlığı uygulamaları içinde yerini almıştır. Son dönemde yapılan çalışmalar florürün olası toksik etkileri üzerine yoğunlaşmış ve ancak yüksek oranda vücutta florür birikimlerinin buna neden olacağı üzerinde durulmuştur. Çürükten korunma programları içinde yer alan dozların güvenli olduğu belirtilmiştir.

Diş Florür Tedavisi Nedir?

Diş florür tedavisi, dişlerimizin belirli bir miktar florür içeren bir vernik ile kaplanmasıdır. Bu uygulama diş minesine yapılan bir kaplama uygulamasıdır. Bazı durumlarda sadece çürük etrafına veya belirli bölgelere yapılabildiği gibi tüm ağıza da yapılabilmektedir.

Florür sadece çocuklar için değil yetişkin diş sağlığı için de önemlidir. Bu nedenle en azından florürlü diş macunu ve ağız gargarası kullanımı yetişkinlere tavsiye edilir. İlaveten reçete ile verilen jel dokulu florür tedavileri  de evde kendi kendinize uygulanabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu bazı ülkelerde yerel yönetimler içme suyunda mevcut florür miktarını artıran uygulamalara yönelmiştir. Ayrıca diş hekimine başvurmanız halinde, basit bir işlemle sizin de dişlerinize florür uygulaması yapılabilir.

Diş Florür Jel Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kişinin diş dizilimine uygun olan özel bir kaşığın içerisine flor içerikli bir jel uygulanır. Kaşık dişlerin üzerine yerleştirilir. Jelin ihtiyaç duyulan süre boyunca dişlerle teması sağlandıktan sonra özel kaşık ağız içerisinden uzaklaştırılır. Sonrasında diş yüzeyinde kalan jel tükürük emiciler yardımıyla ağız içerisinden uzaklaştırılır. Diş yüzeyinde bir miktar daha jel kalabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak hastanın tükürmesi istenir. Tükürme fonksiyonu gelişmemiş kişilerde jelin yutulma ihtimalinin önüne geçilmelidir. Bu nedenle uygulama yerine vernik uygulamalarının planlanması daha doğru olur.

Florlama Nasıl Yapılır?

Özel tek kullanımlık kaşıklarla jel formundaki floru dişlere temas ettirilir. Lokal olarak uygulanarak dişlerin minesini güçlendirme amacıyla yapılır. Yaklaşık 30 veya 60 saniye ağız içnde kaşık yardımıyla uygulaması yapılır. 6 aylık kontrollerle flor uygulaması takibi yapılarak önemli ölçüde dişleri çürüğe karşı korumaktadır.

Hangi Sıklıkla Diş Florür Jel Uygulaması Yapılmalı?

6 aylık kontrollerle flor uygulaması takibi yapılarak önemli ölçüde dişleri çürüğe karşı korumaktadır. Ancak yaşa göre ve çürük oluşma riskine göre değişiklik gösterebilir.

Çürük Diş Nasıl Hissedilir? Ağrımayan Çürük Diş Olur Mu?

Diş Taşı Diş Çürüklerine Neden Olur mu?

 

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak