Diş Taşı Diş Çürüklerine Neden Olur mu?

Diş taşları, ağız hijyenine yeterince önem verilmediğinde dişlerin üzerinde biriken mineralize plaklardır. Diş taşları, ağızda bulunan bakterilerin ve yiyecek artıklarının birleşmesiyle oluşur. Bu diş taşları, dişeti hastalıklarına ve diş çürümelerine katkıda bulunabilir, ancak doğrudan diş çürümesine yol açmazlar. Böylece Diş taşı dişi çürüklerine neden olur mu sorusu sıklıkla merak edilen konular arasındadır.

Diş çürümesi, diş minesinin zarar görmesi ve dişin iç yapısının bozulmasıdır. Bunun nedeni, ağızda bulunan asidik bakterilerin şeker ve nişasta içeren yiyecekleri sindirmesi ve bu süreçte asit üretmesidir. Asit, diş minesini zayıflatarak ve erozyona uğratarak çürümeye neden olabilir.

Diş taşları, dişlerin üzerindeki sert mineralize tabakalar olduğundan, üzerlerinde plak birikmesine ve bu plakların asit üretmesine zemin hazırlar. Bu nedenle diş taşı dişi çürümesi için bir faktörü olarak kabul edilebilir. Diş taşlarının etkilerini en aza indirmek için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimine düzenli kontroller önerilir.

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Dişlerin ve diş etinin birleşim hattındaki ve dişlerin yüzeyindeki oluşan ve tartar olarak da bilinen tabakaların diş hekimi tarafından özel aletlerle çıkarılmasıdır. Ağızda diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar, diş etlerinde inflamasyona yol açarak, hassasiyete neden olabilir. Bu da zamanla diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bunlardan en hafifi diş eti iltihabıdır. Kanama ile kendini gösterir. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yapısı nedeniyle yiyecek ve çiçekleri kolayca tutabilir. Doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı da zorlaştırabilir. Diş Temizliği Nasıl Yapılır? Bakteri oluşumundan dolayı diş taşı, ağız kokusu yaratır. Diş taşı temizliği, ağız hijyeninin korunması ve doğru bakım yapılabilmesini kolaylaştırır ve geciktirilmemelidir.

Diş taşları, dişlerin üzerindeki sert mineralize tabakalar olduğundan, üzerlerinde plak birikmesine ve bu plakların asit üretmesine zemin hazırlar. Bu nedenle diş taşları, diş çürümesinin bir faktörü olarak kabul edilebilir. Etkilerini en aza indirmek için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı önemlidir. Ayrıca diş hekimine düzenli kontroller önerilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalı?

Diş taşı temizliği sonrası diş hekiminin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca ağız bakımı doğru şekilde yapılmazsa uygulamanın etkileri daha kısa sürebilmektedir. Bu sebeple, diş taşı temizliği yaptıranlar bu yazıyı dikkatle okumalıdır. Diş taşı temizliği sonrası yapılacak bakım ve dikkat edilecek noktalar, diş taşı temizliğinin ağız ve diş sağlığına olumlu katkısını arttıracaktır. Özellikle diş eti hastalığı başlangıcı teşhisiyle diş hekimine müracaat eden ve derinlemesine diş taşı temizliği yaptıranlar oldukça dikkatli davranmaları gerekir. Yazımızın devamını buradan okuyabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkate Alınması Gerekenler

  • Diş taşı temizliğinin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir.
  • Diş hassasiyeti bakımından çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin direkt temasından kaçınılmalıdır.
  • Diş taşı temizliği ardından herhangi bir ağrı durumunda ağrı kesici önerilmektedir.
  • Diş taşı tedavisinin ardından mutlaka diş bakımına önem verilmeli, dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca en az 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne gidilmelidir.

Taş Temizliği Zararlı mı?

Diş taşı temizliği zararları üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Diş temizleme uygulaması tamamen uygulanabilir ve zararsız bir yöntemdir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen sağlıklı olmak için diş sağlığı ve dişlerin güçlenmesi için atılan bir adımdır. Diş taşı diş çürüklerine neden olması açısından da temizlenmesi yararlıdır. Ayrıca diş taşı temizliği esnasında herhangi bir ağrı ya da acı duyulmaz. Diş etlerine zarar gelmesi ya da dişlerde aşınma gibi durumlar söz konusu olmaz.

 

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak