
Diş dolgunuzun düşmesinden mi şikâyetçisiniz? Dişlerinizi fırçalarken ya da güzel bir akşam yemeği yerken çıkmış olabilir. Nasıl olursa olsun diş dolgusu düşmesi olağandışı bir durum değildir. Ancak asıl önemli olan bundan sonraki eylemlerdir.
Sonuç olarak diş dolgunuz düşse ve herhangi bir rahatsızlık yaratmasa bile yine de değiştirmeniz gerekecektir. Açıkta kalan dişinizin doldurulmasındaki herhangi bir gecikme ciddi diş sorunlarına yol açabilir. Diş dolgusu düşme bu durumda ne yapılması gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapmalısınız?
Eğer dolgunuzun dişinizden çıktığını fark ederseniz hızlı davranmalısınız. Bir dolgu düştüğünde yapmanız gereken ilk şey kaplamayla birlikte çıktığından emin olmaktır. Böylece dişçiye gitmeden önce onu çiğneyip başka bir dişi mahvetmezsiniz. Dolguyu çiğnemek dişlerinize zarar verebilir ve neredeyse kesinlikle ağrıya neden olur.
Daha sonra diş hekiminizin muayenehanesini arayın ve onlara ne olduğunu anlatın. Acil bir durum planlayana kadar talimatlarını izleyin. Böylece diş dolgunuz en kısa zaman içerisinde değiştirilebilir.
Dolgunuzun Düşmesine Ne Sebep Olur?
Diş dolgunuz çoğunlukla yıllardan on yıllara kadar değişebilen uzun bir süre dayanır. Ancak diş dolgusunun düştüğü birkaç durum vardır. Bunun gerçekleşmesinin birkaç nedeni vardır ve bunlardan bazıları şunlardır:
- Dolgu çevresinde yeni çürükler var.
- Çok sert çiğniyorsunuz, bu da zamanla dolguyu gevşetebilecek kadar büyük bir baskı yaratıyor.
- Diş dolgusunun bağlarını gevşeten kimyasal bir reaksiyon meydana gelir.
- Kırık veya çatlak bir diş, dolguya baskı uygulayarak dolgunun düşmesine neden olabilir.
- Diş gıcırdatma olarak da bilinen Bruksizm, dolgunun düşmesine neden olabilir.
- Dişlerinize yeterince bakım yapmamak, diş hekimine düzenli olarak gitmemek veya dişlerinizi düzenli olarak temizletmemek dolguların düşme olasılığını artırabilir.
Dolgunuzun Düşmesi Ama Acı Vermemesi Tehlikeli Midir?
Dolgunuz dişinizden çıkarsa paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Herhangi bir acı hissetmeye bilirsiniz. Ancak bunu göz ardı etmemelisiniz. Çünkü dolgunuzun düşmesi nedeniyle dişiniz bozulmaya yatkın hale gelir. Sonuç olarak, yiyecek parçacıkları, mikroplar ve diğer kirletici maddeler açıkta kalan diş deliğine girebilir. Gömülü diş zamanla bozulabilir. Ayrıca diş çürüğü dişinizin dentin tabakasına da sızabilir. Durum ciddileşirse dişin çekilmesi gerekebilir. Bu nedenle diş dolgusunun düşmesi durumunda vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız.
Siyah Diş Dolgusu Değiştirme Nasıl Yapılır?
Dolgunun Düşmesi Halinde Ne Kadar Bekleyebilirsiniz?
Diş dolgusunun düşmesi nedeniyle hafif bir ağrı hissediyorsanız acil tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Tedaviye başvurmadan önce üç güne kadar, hatta bir haftaya kadar bekleyebilirsiniz. Ama her zaman en iyisi diş hekimine gitmenizdir. Mümkün olduğu kadar erken yapılması gerekir çünkü hasarlı dolgunun tedavi edilmeden bırakılması, dişi mikroorganizmalara maruz bırakır ve bu da daha fazla çürümeye yol açar.
Acı verici olmasa da dişlerinizi korumasız bırakmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Randevu için birkaç gün bekleyebilirsiniz ancak mümkün olan en kısa sürede diş hekimine görünmeniz önemlidir. Artık diş dolgusu düşmesi durumunda ne yapmanız gerektiğini bildiğinize göre, uzman diş hekimimiz Nurgün Olcay ile iletişime geçmenin zamanı gelmiştir. Mükemmel ağız sağlığına ulaşmanıza ve bunu korumanıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Diş sorunlarının tedavisi için randevu almak için bizimle iletişime geçiniz.
Kaplama Altında Enfekte Diş Kökü Tedavisi
Bakterilerin diş kökü ile diş kronu arasındaki boşluğa sızmasıyla oluşur ve iltihaplanmaya ve ağrıya yol açar. Bu durum, başarılı bir kanal tedavisinden sonra bile ortaya çıkabilir. Kaplama altında enfekte olan dişinizden endişe mi duyuyorsunuz? Bir diş
Hassas Dişler İçin Diş Beyazlatma Tedavisi
Birçok kişi parlak bir gülümsemeye sahip olmak ister ancak hassas dişleriniz olduğunda beyazlatma tedavileri zorlaşır. Hassas dişler için diş beyazlatma prosedürlerinden bazıları rahatsız edici hatta acı verici hale getiren durumlar yaratır. Diş hassasiyetini kötüleştirmeyen etkili
Ankara’da Diş Estetiği Fiyatları 2025 Güncel Rehber
Restoratif diş tedavi uzmanı, Ankara diş estetiği doktoru Nurgün Olcay bu alanda hizmet vermektedir. Ankara diş estetiği tedavisinde diş ve diş etlerinin boyutuna, şekline, rengine, pozisyonuna ve hizalanmasına dikkat ediyoruz. Sonrasında eğri, şekilsiz dişleri düzeltmek