Diş Aşınması Neden Olur?

Diş Aşınması Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? soruları diş sorunları yaşayan tarafından en çok merak edilen sorulardandır. Diş aşınması çoğu insanda görülen yaygın bir durumdur. Bir kişi düzenli olarak dişlerini fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilir, ancak zamanla dişlerinde aşınma olabilir. Diş ve ağız bakım teknolojilerinde birçok ilerleme olmasına rağmen diş aşınması sık görülen bir ağız problemidir. Bir kişi dişlerine ne kadar dikkat ederse etsin, yine de dişlerinde aşınma ve yıpranma olabilir.

Dişlerinizde meydana gelen aşınmalar hakkında bilgi sahibi olmak, kişinin aşınma sorunlarına karşı bazı önlemler almasına yardımcı olabilir. Ancak yine de aşınma meydana gelebilir. Hangi durumların enfeksiyon, çürüme veya aşınma belirtisi olduğunu bilmek önemlidir.

Estetik açıdan dişler çok önemlidir. Dişlerin bakımını sağlamak ve sağlıklı görünmesi açısından koruyucu diş hekimliği çok önemlidir. Bu konuda daha fazla bilgi için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Diş Aşınması Nedir?

Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz. Bu sebeple, diş minesinin aşınmasına engel olmak oldukça önemlidir.

 Diş Minesinin Aşınması

Aşınma, erozyon ve yıpranma arasındaki farkları anlamanız, diş minesini korumak için bir adım atmanıza yardımcı olur. Diş aşınması, diş minesinin kaybolmasına sebep olan, dişler üzerindeki dış mekanik etkinin sonucudur. Diş erozyonu, gıdalardaki veya mideden gelen asitlerin diş minesi yüzeyini eritmesi ile oluşur. Çoğu zaman üst dişlerin dil tarafında meydana gelir. Son olarak yıpranma, diş gıcırdatmasında veya kapanışın yanlış hizalanmasında olduğu gibi, diş yüzeylerinin birbirine sürtünmesi ve diş yapısının aşınması sonucu ortaya çıkar.

Diş aşınması sorunlarının en çok karşılaşılan türüdür. Diş minesi olarak da bilinen dişin hemen yüzeyinde meydana gelir. Minesi doğal olarak en fazla aşınmaya mazur kalan yedir çünkü tüm dişin yüzeyinde bulunur. Mine aşınması az şekilde olduğu için gözle görülmesi çok zor olabilir. Diş minesi aşınması diş hekimi tarafından fark edilebilir. Mine aşınmasının bir başka belirtisi de dişin kenarlarında ufalanma veya çatlama olmasıdır.

Dişlerin Hareket Etmesi

Diş aşınması aslında çok küçük şekillerde meydana gelse de dişlerin yer değiştirdiği fark edilebilir. Zamanla, dişler yavaş şekilde yer değiştirecektir. Dişler ağzın önüne doğru ilerlerler ve birbirlerini sıkıştırırlar. Dişlerin hareket etmesi yaşlı insanlarda sık görülen bir durumdur.

Dişlerdeki aşınmayı önlemek zordur çünkü yaşlanmanın doğal bir belirtisidir. Bununla birlikte, insanların bunu daha erken önlemek için deneyebilecekleri birkaç yol vardır. Çok sert yiyecekleri çiğnememek, her gün diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak bu önlemlerden bazıları olabilir.

Diş Aşınması Nasıl Önlenir?

Diş aşınmasını önlemek için diş hekiminiz, ağız bakımınız dâhil olmak üzere size uygun bir tedavi planlayabilir. Uygun diş tedavileri ile aşınmanın altında yatan faktörler ortadan kaldırılabilir.

Diş aşınmasının hastanın yaşına, geçmişine bağlı olarak değişik şekillerde olabilir. Diş aşınmasının türü, hangi tedavinin uygulanacağını ve diş aşınmasını nasıl tedavi edeceğini belirler. Tedavi yöntemleri diş aşınmasının nerede olduğuna göre de değişebilmektedir.

Asitli içecekleri çok tüketmek aşınmaya sebep olabilir. Ayrıca dişlerinizi çok sert fırçalamayarak ve sert nesneleri çiğnemeyerek de aşınmayı önleyebilirsiniz. Yüz estetiği açısından güzel ve sağlıklı dişler için her zaman estetik diş hekimliği hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için uzman ekiplerimizi arayabilirsiniz.

Diş Aşınmasını Engellemek için Tavsiyeler

  • Gazlı ya da asitli yiyecek ve içecekleri sadece yemek zamanlarında tüketerek asit atağı sayısını azaltabilirsiniz.
  • Gazlı, asitli ve karbonatlı içecekleri ağızınızda çalkalamadan içmeniz gerekir. Ayrıca bu içeceklerin boğazınıza daha hızlı bir şekilde ulaşması ve dişlerinizle daha az temas etmesi için pipet kullanabilirsiniz.
  • Süt ve peynir, asidin temizlenmesine yardımcı olan besinlerdendir. Bu yüzden öğünlerinizi bu besinleri tüketerek tamamlayabilirsiniz.
  • Şekersiz sakızın asitleri yok etme ve daha fazla tükürük salgısı üretme etkisi bulunur. Bu sebepten dolayı yemeklerinizden sonra şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Asitli yiyecek ve içecek tükettikten sonra hemen dişlerinizi fırçalamamalısınız. Dişlerinizi fırçalamak için en az bir saat beklemeniz gerekir. Bir saatlik sürede dişleriniz kaybettiği minerali yeniden üretmek için çabaya girer.
  • Yeterli miktarda florür içeren diş macunuyla ve yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki defa dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Küçük bir ipucu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra suyla çalkalamaz ve sadece tükürürseniz florür, dişlerinizde daha uzun süre kalır.

Diş Aşınmasını Arttıran Şeyler Nelerdir?

Aşınma dişlerin sürtünmesi veya kazınmasından kaynaklanabilir. En yaygın aşınma nedeni, çok sert fırçalamak veya yeterince yumuşak olmayan bir diş fırçası kullanmaktır. Ayrıca dişlerin birbirine sürtmesi de aşınmayı tetikleyebilir. Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkmak gibi farkında bile olmadığınız alışkanlıklar zamanla dişlerinize zara verebilir.

Diş Florür Tedavisi Ne İşe Yarar?

8 Soruda Diş Eti Çekilmesi Neden Olabilir?

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri

Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri

Kaplama dişler, dişlerinize estetik ve işlevsel bir iyileştirme sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak, bazı insanlar kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yaşayabilirler. Bu yazımızda, kaplama  yapılan dişlerde sonra oluşan ağrının nedenlerini ve çözümlerini ele

  • Diş Eti İltihabı

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Neden Olur?

İnsanlar buna genellikle diş eti hastalığı diyebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken bir biçimidir ve genellikle hafif semptomlar üretir. İki ana diş eti iltihabı türü vardır. Diş plağı kaynaklı diş eti iltihabı, plak

  • Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Evde diş bakımı için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak sosyal hayata karıştığımızda diş fırçalamayı aksatmıyoruz. Ama evde geçirdiğimiz sürede evde diş bakımı aksatıyoruz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak oldukça önemlidir. Diş fırçalarken