Diş temizletme zararlı mıdır?

Diş temizletme zararları var mı? Sorusu diş taşı gibi etkenlerden dolayı diş ve diş etlerinde sıkıntısı olanların sıkça sorduğu sorular arasında yer alır. Diş temizleme işleminde gerçekleşen diş taşlarının temizlenmesi, ağız içinden uzaklaştırılma işlemidir. Diş temizletmek dişlere zarar veren bir uygulama değildir. Ağız içinde oluşan bakterilerin neden olduğu diş taşları temizlenerek bazı diş eti hasatlıklarının da önüne geçilmiş olur. Diş yüzeyinde oluşan plaklar özel ultrasonik cihazlar ve el aletleri ile ağız içinden uzaklaştırılır.

Diş temizletmenin zararları var mı? Sorusu bu noktada önemli bir yer alıyor. Dişlerini kayıp etmek istemeyen herkesin düzenli biçimde 6 ayada yada yılda bir diş temizletme işlemini yaptırmaları gerekmektedir. Evde diş temizlenmemeli aksi taktirde dişlere ve diş etlerine ciddi zararlar verilebilir. Bunun yanında bilinçsizce yapılan diş beyazlatma işlemlerinin de diş minesine zarar verdiği bilinmeli ve her zaman diş hekimine gidilmelidir.

Diş Taşı Nedir?

Dişlerin yüzeyinde sert bir yapı olarak karşımıza çıkan diş taşı; besin artıkları, tükürük ve bakterilerin sert bir yapı haline gelmesi sonucunda oluşur. Ağız içinde biriken gıda parçaları bakteri metabolizmasına girer ve sarı renkte diş plaklarını oluştururlar. Eğer temizliği yapılmazsa bir sonraki hali diş taşı olur. Plakların önüne düzenli yapılan ağız ve diş bakımı geçebilir ancak diş taşları diş hekimi müdahalesi olmadan ağızdan uzaklaştırılamazlar.

Diş Taşları Nasıl Anlaşılır?

Diş taşları, dişlerin üzerinde biriken mineral birikintileridir ve diş sağlığına zarar verebilir. Bu diş taşlarının belirtileri ve nasıl anlaşılacakları şunlar olabilir:

  • Dişlerde Renk Değişikliği: Diş taşları genellikle sarı, kahverengi veya gri renkte olabilirler. Dişlerin üzerindeki bu renk değişikliklerini fark edebilirsiniz.
  • Diş Eti Problemleri: Diş taşları diş etlerini tahriş edebilir ve diş eti problemlerine yol açabilir. Diş etleriniz kızarabilir, şişebilir veya kanayabilir.
  • Ağız Kokusu: Diş taşları, ağız içinde bakteri birikmesine neden olabilir ve bu da kötü ağız kokusuna yol açabilir.
  • Diş Hassasiyeti: Diş taşları, dişlerin üzerindeki mineyi tahrip edebilir ve bu da diş hassasiyetine yol açabilir. Sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden rahatsızlık hissedebilirsiniz.
  • Dişlerin Pürüzlü Hissi: Diş taşları, dişlerin üzerinde pürüzlü bir his yaratabilir. Dişlerinizi dilinizle kontrol ederek bu pürüzlü yüzeyi hissedebilirsiniz.
  • Diş Aralarında Birikinti: Diş taşları genellikle dişlerin arasında veya dişeti hizasında birikirler. Dişlerinizi ayna yardımıyla kontrol ederek veya diş ipliği kullanarak bu birikintileri gözlemleyebilirsiniz.
  • Dişlerin Çürümesi: Diş taşları, dişlerin çürümesine yol açabilir. Dişlerinizde çürüme veya oyuklar fark ederseniz, bu diş taşlarının bir sonucu olabilir.

 

Düzenli diş bakımı ve diş hekimi ziyaretleri, diş taşlarının oluşumunu önlemek veya erken teşhis etmek için önemlidir. Diş taşlarını uzaklaştırmak için diş hekiminiz diş temizliği (diş tartarı) yapabilir. Bu işlem sırasında diş taşları uzaklaştırılır ve dişler temizlenir. Ayrıca, iyi ağız hijyeni uygulamak, diş taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Diş Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş temizletme süresi kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Çünkü diş etlerinin durumu ve diş taşlarının yoğunluğu işlem süresini doğrudan etkilemektedir. İlerlemiş diş taşlarında ve cep temizliklerinde tedavi süreleri birkaç seans sürerek tedavi biter. Ancak sıklıkla normal kontrollerde uzun zaman olan bir işlem değildir. Yapılan temizleme işlemi ultrasonik cihazların ve el aletlerin yardımı ile yaklaşık 20-30 dakikada son bulur.

Diş Taşı Temizliği Sonrası

Diş Temizliği Sonrasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?

  • İşlem sonrası takip eden 24 saat içinde çok sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalı.
  • Soğuk havadan ağız kısmı korunmalıdır.
  • Asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
  • Dişlere plak giderici sıvaların temas ettirilmemesi gerekir.
  • Temizlikten sonra birkaç gün diş ipi kullanımına ara verilmeli.
  • Yine ilk birkaç gün yumuşak diş fırçaları ile nazikçe dişler fırçalanmalı.
  • İlk bir iki gün sızı şeklinde ağrı olabilir. Bu hafif ağrılar için ağrı kesici kullanılabilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalı?

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Yöntemleriyle Sağlıklı Gülüşler

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş köklerinden uzaklaşarak dişlerin köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu durum, estetik kaygıların yanı sıra hassasiyet ve diş kaybına neden olabilecek ciddi bir diş sağlığı sorunudur. Normalde diş eti, dişlerin etrafını

  • Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Diş kırılması durumunda yapılacakları bilmek sizler için faydalı olacaktır. Dişlerde oluşan kırıklıkların büyük bir bölümü ağız içinide kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar

  • Diş Dolgusu Sonrası

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, tedavi sürecinin sağlıklı ve konforlu geçmesi açısından oldukça önemlidir. Diş dolgusu, çürük veya hasarlı dişlerin onarılması için uygulanan yaygın bir diş tedavisidir. Dolgu işlemi sonrası bazı basit kurallara uyarak