Diş Kaplamalarının Değiştirilmesi

Diş kaplamaları, gülümsemenizin görünümünü iyileştirmek için mükemmel bir çözümdür, ancak herhangi bir diş restorasyonu gibi, zamanla bakım veya değiştirme gerektirebilir. Diş kaplamalarının ne zaman değiştirileceğini mi merak ediyorsunuz? Gülümsemenizin canlı ve sağlıklı kalmasını sağlamak için diş kaplamalarının değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlerken dikkate alınması gereken temel faktörlere bakalım.

Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilir?

Diş kaplamaları genellikle yaklaşık 10 yıl dayanır, ancak uygun bakımla 20 yıla kadar dayanabilirler. Ancak, beklenenden daha erken değiştirmeniz gereken belirli durumlar vardır.

Diş etleriniz geri çekiliyor

Diş etlerinizin çekildiğini veya geri çekildiğini gözlemlerseniz, bu diş kaplamalarınızın ilgiye ihtiyacı olabileceğinin bir işaretidir. Bu, diş eti hastalığı veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanabilir. Ayrıca kaplamalar ile diş etleri arasında bir boşluğa veya görünür diş eti çekilmesine yol açabilir. Gevşek kaplamalar veya dişler gibi daha fazla komplikasyonu önlemek için derhal harekete geçmek gerekir.

Kaplamalar Kırılmış Veya Çatlamış

Kaplamalarınız kırılmış, çatlamış veya aşınma belirtileri gösteriyorsa, diş kaplamalarının değiştirilmesi düşünmenin zamanı gelmiştir. Dayanıklı olmalarına rağmen, porselen kaplamalar zamanla sert nesneleri ısırmaktan veya normal aşınma ve yıpranmadan dolayı hasar görebilir. Hasarlı kaplamalar gülümsemenizin görünümünü ve rahatça konuşma ve çiğneme yeteneğinizi etkiler.

Kaplamalar Rahatsız Edici Hissettiriyorsa

Kaplamalarınız rahatsız edici geliyorsa, bu düzgün takılmadıklarının veya dişleriniz için çok büyük olduklarının bir işareti olabilir. Bu rahatsızlık ısırığınızı da etkileyebilir. Bu sorunu ele almak ve düzeltmek için güvenilir bir diş hekimine danışmanız önemlidir.

Altta Yatan Diş Çürümüş Olursa

Altta yatan diş çürürse, kaplama ile ilgili sorunlara yol açabilir. Kaplamalar çürümeyi önlemek için dişin üzerine sıkıca oturmak için tasarlanmışdır. Ama zamanla gevşeyebilir ve bakterilerin çürümeye neden olmasına izin verebilir. Diş hekiminiz çürümeyi tedavi etmek için kaplamayı çıkarabilir ve ardından diş kaplamaların değiştirilmesi gererebilir.

Kaplamalarınız Koyu Veya Lekeli

Kaplamalarınız koyu veya lekeli hale geldiyse, bunun nedeni doğal dişler gibi aşırı pigmentli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi olabilir. Ancak doğal dişlerin aksine, kaplamalar aynı şekilde beyazlatılamaz. Fırçalama lekeleri gidermezse, bir zamanlar güzel olan gülümsemenizi geri kazanmak için değiştirme gerekebilir. Ayrıca, kaplamaları yapıştırmak için kullanılan bağlayıcı malzeme koyulaşmaya başlarsa, diş hekiminize gitmeniz gerekir.

Kaplamaların Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

İşte diş kaplamalarınızın ömrünü uzatmanıza ve daha uzun süre muhteşem görünmelerini sağlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Dişlerinizi alet olarak kullanmaktan kaçının. Dişlerinizi bir şeyleri açmak veya yiyecek olmayan şeyleri ısırmak için kullanmak kaplamalarınızı çatlatabilir veya çatlatabilir.
  • Tütün ürünlerinden kaçının. Tütün dişleri lekeler ve bir zamanlar ışıldayan beyaz kaplamalarınızı sarartabilir.
  • Dişlerinizi lekeleyen yiyecek ve içeceklere dikkat edin – Makarna sosu, meyveler, meşrubatlar, köri, şarap, kahve ve çay gibi maddeler dişlerinizi lekeleyebilir. Parlak bir gülümsemeyi korumak için ölçülü olmak önemlidir.
  • Diş hekiminizle düzenli temizlik ve kontroller planlayın. Profesyonel temizlikler dişlerinizi sağlıklı tutar ve diş hekiminizin kaplamalarınızı incelemesini ve iyi durumda olduklarından emin olmasını sağlar.
  • Diş ipi kullanmayı günlük bir alışkanlık haline getirin. Diş ipi kullanmak diş etlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve diş etleriniz ile kaplamalarınız arasında boşluklara yol açabilecek diş eti hastalıklarını önleyebilir.
  • Spor yaparken ağız koruyucusu takın. Bu koruyucular kaplamalarınızı aşınmadan koruyabilir ve harika bir şekilde kalmalarına yardımcı olabilir.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve aşındırıcı olmayan diş macunu kullanın. Uygun diş bakımı önemlidir, ancak aşırı fırçalama zamanla kaplamalarınızı aşındırabilir. Uzun ömürlü olmaları için nazikçe tedavi edin.

Diş kaplamalarının ne zaman değiştirileceğini bilmek, ağız sağlığınızı ve gülümseme estetiğinizi korumak için çok önemlidir. Diş eti çekilmesi, kırılma, rahatsızlık, çürüme ve renk değişikliği gibi belirtileri tanıyarak, kaplama değişiminin ne zaman gerekli olduğunu etkili bir şekilde belirleyebilir. Parlak ve sağlıklı bir gülümsemeyi koruyabilirsiniz.

SSS

Diş kaplamaları genellikle ne kadar dayanır?

Kaplamaları uygun bakım ve onarımla yaklaşık 10 ila 20 yıl dayanabilir.

Diş kaplamalarının değiştirilme zamanının geldiğini gösteren belirtiler nelerdir?

Diş eti çekilmesi, kırılma, rahatsızlık, çürüme ve renk değişikliği gibi belirtiler kaplama değişiminin gerekli olduğunu gösterebilir.

Kaplamaları değiştirilmek yerine onarılabilir mi?

Bazı durumlarda, diş kaplamalarındaki küçük sorunlar onarılabilir. Ancak kapsamlı hasar veya çürüme durumunda değiştirme gerekebilir.

Kaplama Diş Çıkarılması Neden Gerekir?

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri

Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri

Kaplama dişler, dişlerinize estetik ve işlevsel bir iyileştirme sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak, bazı insanlar kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yaşayabilirler. Bu yazımızda, kaplama  yapılan dişlerde sonra oluşan ağrının nedenlerini ve çözümlerini ele

  • Diş Eti İltihabı

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Neden Olur?

İnsanlar buna genellikle diş eti hastalığı diyebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken bir biçimidir ve genellikle hafif semptomlar üretir. İki ana diş eti iltihabı türü vardır. Diş plağı kaynaklı diş eti iltihabı, plak

  • Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?

Evde diş bakımı için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak sosyal hayata karıştığımızda diş fırçalamayı aksatmıyoruz. Ama evde geçirdiğimiz sürede evde diş bakımı aksatıyoruz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak oldukça önemlidir. Diş fırçalarken