Sağlık açısından büyük önem taşıyan dişlerimizin temizliği çok önemlidir. Diş temizliğine dikkat etmek sağlıklı bir yaşam için de vazgeçilmezdir. Peki, diş beyazlatma için hangi doktora gidilmelidir? İşte bilinmesi gereken detaylar.
Restoratif diş tedavi uzmanı Nurgün OLCAY diş beyazlatma konusunda sizlere gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Dişlerin mine ve dentin tabakalarına çeşitli nedenlerle nüfus eden renklenmelerin giderilmesi ve dişlerin önceki tonuna göre ağartılması işlemine diş beyazlatma (Bleaching) deniliyor. Zamanla dişlerin doğal renklerinde meydana gelen koyulaşmalar diş taşı temizliği ve polisaj yapılarak giderilebiliyor. Ancak bu uygulamalar ile giderilmesi söz konusu olmayan renklenmelerin giderilmesi ya da dişin doğal renginin birkaç ton daha açılması mümkün olabiliyor. Bu durumda dişlere porselen yaptırılması yerine daha koruyucu bir yöntem olduğu bilinen beyazlatma yöntemi uygulanıyor. Diş beyazlatma diğer bir deyişle Bleaching işleminden sonra dişlerin durumuna göre 4 – 5 tona kadar açılma elde edilebiliyor.
Beyazlatma Bir İhtiyaç Mı Yoksa Kozmetik Bir İşlem Mi?
Diş beyazlatma işlemi (bleaching), diş taşı temizliğinden sonra uyguladığımız ve dişi kendi doğal rengine kavuşturan polisaj yönteminden farklı olarak dişin ağartılması işlemi. Bu beyazlatma işlemi esnasında dişin rengi, orijinal renge göre birkaç ton açılıyor. Beyazlatma işlemi, her zaman kozmetik nedenlerle uygulanmıyor; diş yapısından kaynaklı renk bozukluklarının (erken yaşta fazla antibiyotik kullanımı, aşırı flora maruz kalma gibi…) düzeltilmesinde de tercih edilen bir yöntem.
Beyazlatma İşlemi Kalıcı Mı?
Diş beyazlatma jelleri uzman eşliğinde kullanıldığında ve daha sonra dişlere dikkat edildiğinde bu işlem kalıcıdır. Öncelikle dişlerin neden sarardığı tespit edilmelidir. Uygulanan kötü diyetler değiştirilmeli ve ağız sağlığına düzenli olarak dikkat edilmelidir. Dişlerinizi doğru diş macunuyla fırçaladıktan sonra ağız çalkalama suları kullanabilirsiniz. Asidik yiyecekleri tüketirken dikkat etmeli, sigara ve kafein tüketimini azaltmalısınız. Beyazlatma işlemi bu şekilde kalıcı olabilmektedir. Aynı zamanda dişlerinize bir bardak kola kadar dahi zarar vermez. Bu sebeple tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Diş beyazlatma doktor tavsiye sinde sizlere her türlü bilgiyi vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Klinik Ortamında Beyazlatma:
Ofis tipi diş beyazlatma yani office bleaching klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir diş beyazlatma prosedürüdür. Hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bu prosedür genellikle 15 dakikalık 2-3 seans şeklinde gerçekleştirilir. Kaç seanslık uygulama yapılacağı dişlerindeki mevcut duruma ve elde edilmek istenilen sonuca göre değişiklik gösterir.
Işıkla Beyazlatma:
Mine ve dentini hafifleten güç destekli bir beyazlatma işlemi olan Lazer beyazlatma; tam arklı bir ağartma lambası ve ışıkla etkinleştirilen %35 peroksit jeli kullanımıyla gerçekleştirilir. Güvenli, etkili ve son derece hızlı olan bu yöntem kısa zamanda çok daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler için idealdir. Prosedür öncesinde dudaklar ve diş etleri herhangi bir zarar görmemesi için izole edilir. 15 dakikalık seanslar için özel olarak tasarlanmış olan ışıkla etkinleştirilecek olan beyazlatma jeli uygulanır. 15 dakikalık her seans sonrası beyazlatma jeli durulanarak temizlenir ve gerekli durumlarda üçe kadar seans tekrarlanır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma:
Ev tipi diş beyazlatma diş hekimi kontrolünde hazırladığı malzemelerle kişinin evinde kendi başına uyguladığı yöntemdir. Bu ev tipi diş beyazlatma uygulaması diş hekimi tarafından kişi özelinde planlanır. Bu kapsamda kişiye özel ölçümler ve analizler yapılır.
Kanal Tedavili Dişleri İçten Beyazlatma:
Kanal tedavisi uygulaması ya da travma sonucu dişin içindeki canlı doku ölebilir. Böylece dişlerde renklenme meydana gelebilir. Renklenme tüm dişlerde oluşabileceği gibi bazı durumlarda tek dişte de ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda tek diş beyazlatma prosedürü uygulanır. Tek diş beyazlatma prosedürü genellikle kanal tedavisinden dolayı renkleşme meydana gelen dişlere uygulanır.
Ev+Ofis Tipi Beyazlatma:
Kombine diş beyazlatma dişlerinin tümünün renginden memnun olmayan kişilere uygulanabilecek etkili bir diş beyazlatma prosedürüdür. Farklı nedenlere bağlı olarak renk değişikliği oluşan dişler olabilir. Bu dişlerin renklerinin değiştirilmesi ya da birkaç ton açılması için tercih edilebilir. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulandığı bu prosedürde hastaya ofis tipi diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra elde edilen beyazlık ev tipi diş beyazlatma uygulaması ile desteklenir. Bu yöntemin uygulanması genellikle ileri derecede renklenmenin olduğu kişilerde tercih edilir.
Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri
Kaplama dişler, dişlerinize estetik ve işlevsel bir iyileştirme sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak, bazı insanlar kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yaşayabilirler. Bu yazımızda, kaplama yapılan dişlerde sonra oluşan ağrının nedenlerini ve çözümlerini ele
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Neden Olur?
İnsanlar buna genellikle diş eti hastalığı diyebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken bir biçimidir ve genellikle hafif semptomlar üretir. İki ana diş eti iltihabı türü vardır. Diş plağı kaynaklı diş eti iltihabı, plak
Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?
Evde diş bakımı için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak sosyal hayata karıştığımızda diş fırçalamayı aksatmıyoruz. Ama evde geçirdiğimiz sürede evde diş bakımı aksatıyoruz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak oldukça önemlidir. Diş fırçalarken