Yirmilik dişlere sahip olmak, insanların yaşadığı bilinen bir geçiş törenidir. Bununla birlikte, diğer ergenlik çağı olaylarından farklı olarak yirmilik dişler, dayanılmaz bir acıyla ilişkilendirildikleri için tam olarak heyecan yaratmazlar. Peki herkesin yirmilik dişleri var mı? Bazı insanlar yirmilik diş sorunu yaşamaz. Gömülü yirmilik dişleri ve bunun getirdiği acı ve stresi yaşamadıkları için şanslılar. Peki neden bazı insanların yirmilik dişleri yokken diğerlerinin var? Bu blogda aradığınız cevapları size vereceğiz.
Yirmilik Dişleri: Temel Bilgiler
Yirmilik dişler diş etinin altından çıkan üçüncü ve son azı dişleridir. İnsanlar yetişkinliğin eşiğindeyken ortaya çıktıkları için böyle adlandırılıyorlar. Çoğu, yirmilik dişlerini 17 ila 25 yaşları arasında çıkarıyor. İdeal olarak, bir kişinin ikisi üst çenede ve ikisi alt çenede olmak üzere dört adet üçüncü azı dişi vardır. Bununla birlikte, bazılarının yalnızca üç veya daha az yirmilik dişi olacaktır ve bu tamamen normaldir.
Çoğu zaman yirmilik dişler çıktıktan hemen sonra çekilmek zorundadır, çünkü çeneler çıktıklarında zaten tam gelişmiş dişlerle doludur. 20’lik dişler sonradan gelenler olarak sıkışık alana uyum sağlarlar, bu bazen çapraz pozisyonda büyümek ve komşu dişin köküyle kesişmek anlamına gelir.
Sıkışık bir yirmilik diş garip bir pozisyonda büyüdüğünde ve çatladığında gömülü hale gelir. Gömülü bir yirmilik diş büyük bir sorundur. Çünkü bakteriler çatlaktan geçerek enfeksiyona neden olabilir. Çenede çok fazla sinir ucu bulunduğundan enfeksiyon bunları şiddetlendirebilir ve ağzın arkasında yoğun, keskin bir ağrıya neden olabilir. Daha da kötüsü, ağrı yoğunlaşabilir ve boynunuza, omuzlarınıza veya şakaklarınıza kadar uzanıyormuş gibi hissedilebilir. Bu koşullar göz önüne alındığında, çoğu kişinin yirmilik dişleri olmayan kişileri şanslı görmesi şaşırtıcı değildir!
Neden Bazı İnsanların Yirmilik Dişleri Yok?
Bu sorunun net cevabı evrimdir. Üçüncü azı dişleri artık körelmiş yapılardır, bu onların da kuyruk kemiği gibi kullanımlarını aşamalı olarak kaldırdıkları anlamına gelir. İnsanların yiyecek toplayıcıları olarak ince dallar, kabuklu yemişler, kökler ve çiğ et içerdiği ilkel zamanlarda, üçüncü azı dişleri daha kolay sindirim için ekstra öğütme gücü sağlıyordu. Ancak zaman geçtikçe ve insan zekası, yiyecek seçeneklerimizin çok daha fazla işlendiği ve yemenin daha kolay olduğu modern yaşamın yolunu açtıkça, türümüz üçüncü azı dişlerine ihtiyaç duyarak büyüdü.
Dental Research Journal’da yayınlanan bir literatür taraması, günümüzde insanların yüzde 5 ila 37’sinin bir veya daha fazla yirmilik dişine sahip olmadığını söylüyor. Araştırmalar yirmilik dişlere sahip olmamanın artık genetik hale geldiğini öne sürüyor: Ebeveynleri bu dişlere sahip olmayan veya dörtten az dişe sahip olan kişilerin de aynı olma olasılığı yüksektir.
Ancak yirmilik dişlerin bilinen semptomlarına sahip olmamanız, onlara sahip olmadığınız anlamına gelmez. Örneğin üçüncü azı dişlerinizin olması mümkündür ancak bunlar ağız boşluğunuzda yüzeye çıkmak yerine diş eti çizgisinin altında kalır.
Yirmilik Dişleriniz Çıkmazsa Ne Yapmalısınız?
Yirmilik dişleriniz çıkmıyorsa üç olasılık vardır:
- Üçüncü azı dişleriniz yok.
- Üçüncü azı dişleriniz var ama çıkmıyorlar.
- Çıkamayan ve etkilenebilecek üçüncü azı dişleriniz var.
Ergenlik çağının sonlarını ve 20’li yaşların başlarını olaysız bir şekilde geçtiyseniz, üçüncü azı dişlerinizin şu anda oldukları yerde kaldığını varsayabilirsiniz. Düzenli olarak dişçiye gidiyor olsanız ve çürüğünüz olmasa bile, çenenizin arkasında ani bir ağrı veya diş ağrısı gibi gelecekte olabilecek değişikliklere karşı dikkatli olun. Bunlar geç bir patlamanın sinyali olabilir.
Azı dişleriniz etkilenirse ne olur? Öncelikle diş hekiminize danışmanız ve çenenizin röntgenini çektirmeniz gerekir. Daha sonra azı dişlerinizin çekilmesinin gerekip gerekmediğini belirlemeleri gerekir. Yirmilik diş çekimi çok dikkatli yapılması gereken hassas bir işlemdir, dolayısıyla röntgen görüntülerine ihtiyaç vardır. Şanslıysanız diş hekiminiz üçüncü azı dişlerinizin yerinde olduğunu ve bunların çıkarılmasına gerek kalmayacağını belirleyebilir.
Yirmilik Diş Çekimi Ne Zaman Gereklidir?
Ağrıyı gidermenin yanı sıra diğer dişlerinizi de bozduğu durumlarda yirmilik diş çekimi yapılması gerekmektedir. Ağız boşluğunda onlara yeterli yer olmadığı için ilk etapta patlamakta zorluk çekerler. Eğer diş etlerine doğru ilerlerlerse komşu azı dişlerini de parçalayabilir veya çatlatabilirler. İki dişinizin gömülü kalması kötü olur. Bu nedenle diş hekiminiz bunu hâlâ önleyebilecek olsa da, onların diş çekimi önermesini bekleyin.
Yirmilik diş çekimi aynı zamanda dişlerinizin yanlış hizalanmasını da önleyecektir. Yani dişlerinizin mevcut dizilimini korumak istiyorsanız üçüncü azı dişlerinizin çıkması halinde çektirmeniz gerekebilir.
Estetik Diş Bakımı Alın
Genetik faktör de dahil olmak üzere her insanın yirmi yaş dişleriyle ilgili farklı bir durumu vardır. Bu nedenle, yirmilik dişleriniz olup olmayacağı konusunda güvendiğiniz diş hekiminizin görüşüne başvurmanız en iyisidir.
Kaplama Yapılan Dişlerde Ağrı Nedenleri
Kaplama dişler, dişlerinize estetik ve işlevsel bir iyileştirme sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak, bazı insanlar kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yaşayabilirler. Bu yazımızda, kaplama yapılan dişlerde sonra oluşan ağrının nedenlerini ve çözümlerini ele
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Neden Olur?
İnsanlar buna genellikle diş eti hastalığı diyebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken bir biçimidir ve genellikle hafif semptomlar üretir. İki ana diş eti iltihabı türü vardır. Diş plağı kaynaklı diş eti iltihabı, plak
Evde Diş Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?
Evde diş bakımı için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak sosyal hayata karıştığımızda diş fırçalamayı aksatmıyoruz. Ama evde geçirdiğimiz sürede evde diş bakımı aksatıyoruz. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak oldukça önemlidir. Diş fırçalarken