Dolgu Sonrası Dişe Basamama

Dolgu Sonrası Dişe Basamama Sorunu

Dolgu sonrası dişe basamama, genellikle dolgu işlemi sırasında veya sonrasında yaşanan bazı sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir. İlk olarak, dolgu işlemi sırasında dişin tam olarak temizlenmemesi veya uygun şekilde hazırlanmaması, dolgunun yetersiz yapılmasına ve dolgunun dişe tam olarak oturmamasına neden olabilir. Ayrıca, dolgu malzemesinin dişe uygun şekilde uygulanmaması, dolgunun yüzeyindeki pürüzler veya yüksek noktaların oluşmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda, dolgu işlemi sonrasında dişte rahatsızlık hissi, hassasiyet ve hatta ağrı yaşanabilir, bu da dişe basamama hissine yol açabilir.

Dolgu sonrası dişe basamama probleminin çözümü, genellikle dolgunun yeniden düzeltilmesi gerekir.  Bunun için bir diş hekimi muayenesi gerektirir. Dolgu sonrası dişe basamama veya diş üzerinde rahatsızlık hissi birkaç farklı nedenle ortaya çıkabilir. İşte bazı olası nedenler:

Dolgu Sonrası Geçici Hassasiyet

Dolgu yapıldıktan sonra, dişin çevresindeki dokuların hassasiyet yaşaması normaldir. İşlemi sırasında dişin mine tabakası hafifçe aşındığı için bu hassasiyet oluşabilir. Genellikle birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden geçer.

İltihap veya Enfeksiyon Nedeniyle Dişe Basamama

Dolgu sonrası dişin etrafındaki dokularda enfeksiyon veya iltihap gelişebilir. Bu durum ağrıya ve dişe basamama hissine yol açabilir. İltihap veya enfeksiyon belirtileri varsa, hemen diş hekiminize başvurmalısınız.

Yüksek Dolgu Uygulaması

Dolgu işlemi sırasında dolgu maddenin dişe uygun bir şekilde yerleştirilmediyse veya fazla dolgu malzemesi kullanıldıysa, diş üzerinde bir yükselme veya dolgu maddesi fazlalığı olabilir. Bu durum dişe basamamaya neden olabilir.

Dolgu İşlemi Sırasında Sinir Tahrişi

Dolgu işlemi sırasında dişin sinirine yakın bir noktada çalışıldıysa veya sinire yakın bir problem varsa, bu sinir tahrişine neden olabilir. Dişte hassasiyet veya basamama hissi olabilir.

Olası Başka Diş Problemleri

Dolgu sonrası dişe basamama hissi, dolgu işlemiyle ilgili olmayabilir. Dişler arasında çürük, çatlak veya başka bir problem varsa, bu da benzer belirtilere yol açabilir.

Eğer  dişe basamama hissi uzun süre devam ediyorsa veya diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekiminiz, sorunun nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Unutmayın ki diş sağlığı sorunları ihmal edilmemelidir, çünkü ilerleyen sorunlar daha ciddi tedavilere neden olabilir.

Dolgu sonrası ağrı nedenleri?

Dolgu ağrı yapar mı? veya diş dolgusu ağrı yapar mı? Evet dolgu sonrası ağrılar meydana gelebilir. Diş dolgusu ağrısı nedenleri;

  • Yüksek yapılmış dolgu
  • Derin çürüklü dişe yapılan derin dolgu sonrası ağrı meydana gelebilir. Diş dolgu sonrası dişin sinirine çok yakın yapılan dolgu bazı durumlarda ağrı yapabilir.
  • Çok sert yiyecek tüketmek.
  • Anestezi yapıldıysa iğne yerleri ağrı yapabilir.
  • Dolgunun diğer dişe yapışmasını engellemek için yerleştirdiğimiz aparatın yaptığı baskı sonrası uyuşukluk geçince, geçici olarak dolgu yapılan diş ağrısı sebebi olabilir.

Dolgu Sonrası Diş Ağrısı Normal Mi?

Dolgu Sonrası Diş Ağrısı Normal Mi?

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler kadar bilmeniz önerilen bazı noktalar da vardır. Amalgam ya da kompozit dolgular ardından, 1-2 hafta süresince sızlama şeklinde ağrılar meydana gelebilir. Çürük ve dolgu ne kadar derinse, hassasiyetin süresi de uzayacaktır. Ancak diş hekiminiz tarafından verilen ilaçlarla buna çözüm bulmanız mümkündür.

Dolgu yapılan diş ağrıyor ise veya dolgu sonrası ağrılar ağrı kesici içtiğiniz halde geçmiyorsa dolgunuz yenilenmesi veya dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Porselen Diş Fiyatları Ankara

Porselen Diş Fiyatları Ankara 2025 Yılında Ne Kadar?

Porselen diş estetik görünümü, dayanıklılığı ve kolay uygulanması sayesinde tedavilerde kullanılır. Doğal dişlere olan benzerliği ile kolay bir şekilde ağıza uyum sağlar. Porselen diş fiyatları 2025 yılı itibariyle diş problemlerinde kullanılan malzemelerin yurtdışından alınması sebebiyle

  • Ön Diş Kırılması Durumunda

Ön Diş Kırılması Durumunda Ne Yapmalısınız?

Ön dişler, estetik ve fonksiyon açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Ancak travma, darbe, kazalar veya diş yapısının zayıflığı gibi nedenlerle ön diş kırılması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu tür bir durum hem görünümünüzü hem

  • Şeffaf Diş Görünümü

Şeffaf Diş Görünümü Sorun Olur Mu? Ne yapmalıyım?

Dişim neden şeffaf  olur? sorusu sıklıkla karşılaşılan sorulardandır. Diş şeffaflaşması, dişlerin uç kısımlarında ya da genelinde meydana gelen saydamlaşma durumudur. Bu durum, genellikle asidik içeceklerin aşırı tüketimi, aşırı diş fırçalama, asit reflüsü, diş aşındırıcı maddelerin