Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Genellikle diş eti iltihabı (gingivit) gibi diş eti hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkar. Ancak başka nedenlerle de diş eti kanaması yaşanabilir. Peki, diş eti kanaması neden olur ve bu sorunu nasıl çözebiliriz? İşte yanıtlar:

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanamasının en yaygın nedeni, diş etlerinin enfekte olmasıdır. Yetersiz ağız hijyeni nedeniyle dişler üzerinde biriken plaklar zamanla diş etlerinde iltihaba yol açar ve bu da kanamaya neden olur.  Gingivit tedavi edilmediğinde daha ciddi bir diş eti hastalığı olan periodontitise dönüşebilir. Bu durumda diş eti dokusu zarar görür ve kanama daha şiddetli olabilir.

Diş ipi ve fırçalama: Dişlerin sert ve yoğun fırçalanmasının dişleri daha çok beyazlattığı ve sağlıklı kıldığı konusunda doğru bilinen bir yanlış söz konusudur. Dişlerin sert fırçalanması diş etlerine zarar verdiği gibi diş eti kanaması yaşanmasına neden olur. Dişlerinizi fırçalarken nazik ve dairesel hareketlerle fırçalamaya özen gösterin. Diğer yandan fırça tercihinde de yumuşak naylon kılları olan diş fırçalarını tercih etmeye çalışın.

Hamilelik, ergenlik ve menopoz gibi hormon değişiklikleri de diş eti hassasiyetini artırarak kanamaya yol açabilir. Özellikle C vitamini eksikliği diş eti sağlığını olumsuz etkileyerek kanamalara neden olabilir.

Ayrıca sigara ve diğer tütün ürünleri diş etlerinin sağlığını zayıflatarak kanama riskini artırır.

Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?

  • Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı: Günde en az iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanarak plakları temizlemek, diş eti kanamasını önlemede etkili olabilir.
  • Antiseptik ağız gargaraları: Diş eti iltihabını hafifletmek için antiseptik özelliklere sahip ağız gargaraları kullanabilirsiniz.
  • Dengeli beslenme: C vitamini ve K vitamini gibi diş eti sağlığı için gerekli vitaminlerden zengin bir diyet tercih etmek, diş eti kanamalarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Diş hekiminizi ziyaret edin: Düzenli diş kontrolleri, diş eti hastalıklarının erken teşhis ve tedavi edilmesini sağlar.
  • Sigara kullanımını bırakın: Sigara ve diğer tütün ürünlerinin bırakılması, diş eti sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Diş eti kanaması, çoğu zaman ciddiye alınması gereken bir işarettir. Eğer sık sık diş eti kanaması yaşıyorsanız, mutlaka bir diş hekimine başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti kanamasını tedavi etmenin en sağlıklı yolu altında yatan nedenin belirlenmesidir. Altında yatan nedenin bazı testler aracılığıyla belirlenmesinin ardından diş hekimi tarafından kişiye göre uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Yaygın olarak başvurulan diş eti kanaması tedavileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Evde önerilen ağız hijyeni uygulamaları
  • Antibiyotikler
  • Diş taşı temizliği ve kök düzeltme
  • Kemik cerrahisi
  • Lazer periodontal cerrahi

Diş eti kanaması, yetersiz ağız bakımı, vitamin eksiklikleri veya ciddi diş eti hastalıklarından kaynaklanabilir. Bu durumu önlemek için düzenli ağız hijyenine özen göstermek, dengeli beslenmek ve diş hekiminizle düzenli olarak kontrol yaptırmak oldukça önemlidir.

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Dolgulu Dişin Kırılması

Dolgulu Dişin Kırılması Durumunda Ne yapılmalı?

Dolgulu dişlerin kırılması, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Diş dolguları zamanla aşınabilir veya çevresindeki diş dokusu zayıflayabilir. İşte dolgulu dişin kırılması yol açabilecek yaygın nedenler: Aşırı Baskı: Sert yiyecekler (buz, sert şekerler) diş dolgularına zarar verebilir. Diş

  • Dişlerdeki Lekeler

Dişlerdeki Lekeler Ne Anlamlara Gelir? Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Dişlerdeki lekeler, bireylerin hayatında çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Dişlerin estetik görünümü bozulduğunda kişi bu durumdan rahatsızlık duyabilir ve özgürce gülümsemekten kaçınabilir. Özellikle ön dişlerdeki lekeler dikkat çekici olduğundan sosyal yaşantıyı da olumsuz etkileyebilir. Peki, dişlerde

  • Ağrımayan Çürük Diş

Ağrımayan Çürük Diş Olur Mu? Belirtileri Nelerdir?

Ağrımayan çürük diş genellikle başlangıç aşamasında olduğu için belirtileri fark edilemeyebilir. Ancak, çürük ilerledikçe veya dişin iç kısmına doğru ilerledikçe bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ağrı yapmayan çürükler genellikle rutin diş muayeneleri sırasında veya röntgen görüntüleme