İnsanlar buna genellikle diş eti hastalığı diyebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının erken bir biçimidir ve genellikle hafif semptomlar üretir. İki ana diş eti iltihabı türü vardır. Diş plağı kaynaklı diş eti iltihabı, plak birikiminin kişinin diş etlerini tahriş etmesi ve iltihaplanma, renk bozulması ve ağrıya neden olması durumunda oluşur.
Bunun aksine, plak kaynaklı olmayan diş eti lezyonları bakteriyel, viral veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Alerjik reaksiyonlar, hastalıklar ve diş profilaksisi macunu parçacıkları gibi yabancı cisimlere karşı reaksiyonlar da bu tür diş eti iltihabına neden olabilir. Her iki tür diş eti iltihabı da kişi bunları yeterli şekilde tedavi etmezse periodontite ilerleyebilir. Periodontitis daha ciddi bir durumdur ve diş kaybı gibi daha fazla komplikasyona yol açabilir.
Diş Eti İltihabı Nedenleri
Diş eti iltihabının en yaygın nedeni, dişler arasında ve çevresinde bakteriyel plak birikmesidir. Plağı, dişlerde doğal olarak biriken bir biyofilmdir. Bakteriler dişin pürüzsüz yüzeyine yapıştığında oluşur.
Bu plak, dişlerin tabanındaki diş etlerinin yakınında tartar veya diş taşına dönüşebilir. Bu, sarı-beyaz renktedir. Diş taşını yalnızca diş hekimleri temizleyebilir. Plak ve diş taşı birikmesi, diş eti veya diş eti dokusu tahribatına yol açan bağışıklık tepkilerini tetikleyebilir. Sonrasında, diş kaybı da dahil olmak üzere daha fazla komplikasyona yol açabilir. Plak ve diş taşı arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.
Diğer nedenler ve risk faktörleri
- Hormonlardaki değişiklikler: Bu, ergenlik, menopoz, adet döngüsü ve hamilelik sırasında meydana gelebilir. Diş etleri daha hassas hale gelebilir ve iltihaplanma riskini artırabilir.
- Bazı hastalıklar: Kanser, diyabet ve HIV, riskinin artmasıyla bağlantılıdır.
- İlaçlar: Tükürük üretimini azaltan ilaçlar, bir kişinin ağız sağlığını etkileyebilir. Epilepsi ilacı olan dilantin ve anjin ilaçları da diş eti dokusunun anormal büyümesine neden olarak iltihaplanma riskini artırabilir. Vitamin eksiklikleri:
- C vitamini eksikliği (iskorbüt) diş eti iltihabıyla güçlü bir bağlantıya sahiptir, tıpkı D vitamini ve B12 vitamini eksiklikleri gibi.
- Sigara: Düzenli sigara içenler, sigara içmeyenlere göre daha sık diş eti iltihabına yakalanırlar.
- Yaş: Diş eti iltihabı riski yaşla birlikte artar.
- Aile öyküsü: Ebeveynlerinde olan kişilerde de bu hastalığın gelişme riski daha yüksektir.
Diş Eti İltihabı Belirti ve Semptomları
Diş eti iltihabının belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Diş eti iltihabı ve renk değişikliği
- Dokunulduğunda ağrılı olabilen hassas diş etleri
- Fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etlerinden kanama
- Ağız kokusu veya kötü nefes
- Diş etlerinin çekilmesi
- Yumuşak diş etleri
Ancak, hafif vakalarında rahatsızlık veya fark edilebilir semptomlar olmayabilir.
Tedavi
Semptomlar geçmezse veya durum bir kişinin yaşam kalitesini etkilerse, profesyonel yardım almak isteyebilirler. Tedavi genellikle bir diş hekimi tarafından bakımı ve hastanın evde gerçekleştirdiği takip prosedürlerini içerir.
Profesyonel diş bakımı
Bir diş hekimi başlangıçta ölçekleme yapabilir. Bunun amacı, fazla plak ve tartarı temizleyebilmektir. Bu, özellikle tartar birikimi çok fazlaysa veya diş etleri hassassa rahatsız edici olabilir. Bir kişinin dişlerini temizledikten sonra, diş hekimi ağız hijyeninin önemini ve etkili bir şekilde fırçalama ve diş ipi kullanmanın nasıl yapılacağını açıklayacaktır.
Plak ve tartarını izlemek için takip randevuları önerebilirler. Bu, diş hekiminin herhangi bir tekrarı hızla yakalamasını ve tedavi etmesini sağlayacaktır. Hasarlı dişlerin düzeltilmesi de ağız hijyenine katkıda bulunur. Çarpık dişler, kötü takılmış kronlar veya köprüler gibi bazı diş sorunları plak ve tartarın düzgün bir şekilde çıkarılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca diş etlerini tahriş edebilirler.
Diş Eti İltihabı Önlemek İçin Ne yapılır
- Bir kişi düzenli olarak iyi ağız hijyeni uygulayarak evde diş eti iltihabını önleyebilir.
- Dişleri günde en az iki kez fırçalamak
- Elektrikli diş fırçası kullanmak
- Dişleri günde en az bir kez diş ipi kullanmak
- Ağzı düzenli olarak antiseptik bir gargara ile çalkalamak
Diş eti iltihabı yaygın bir diş eti hastalığı türüdür. Dişlerde bakteri birikmesinin sonucudur. Böylece birikme çevredeki diş eti dokusunu tahriş eder ve diş etlerinin iltihaplanmasına, renginin değişmesine ve dokunulduğunda ağrılı olmasına neden olabilir.
Çoğu insan diş eti iltihabını düzenli iyi ağız hijyeni uygulamalarıyla tedavi edebilir. Düzenli diş muayeneleri diş eti hastalığının belirtilerini belirlemeye ve bunları zamanında tedavi etmeye yardımcı olabilir.
7 adımda Profesyonel Diş Temizliği Yaptırmanın Önemi?
Diş Eti Kanaması Kendiliğinden Olur Mu? Ne İyi Gelir?
Diş eti kanaması, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Genellikle diş eti iltihabı (gingivit) gibi diş eti hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkar. Ancak başka nedenlerle de diş eti kanaması yaşanabilir. Peki, diş eti
Diş Minesi Aşınması Neden Olur ve Tedavisi Nelerdir?
Diş minesi, dişlerin dış yüzeyini kaplayan, onları koruyan sert ve dayanıklı bir tabakadır. Ancak zamanla bu koruyucu tabaka aşınabilir ve diş minesi incelir. Bu duruma "diş minesi aşınması" denir. Diş minesi aşınması, dişlerin hassasiyetine, çürük
Diş Çekiminden Sonra Şişlik Neden Olur? Ne Zaman İner?
Diş çekiminden sonra şişlik oluşması, vücudun doğal bir iyileşme tepkisidir ve genellikle birkaç nedenden kaynaklanır. Ağız ve Diş Sağlığı herkes için önemli durumlardan birisidir. Diş çekimini takiben o bölgede hafif veya orta seviyede ödeme bağlı olarak