Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi, diş yapısında meydana gelen hasarların onarılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eskiden, diş çürükleri nedeniyle zarar görmüş dişlerin tedavi edilemez durumda olduğu zamanlarda genellikle diş çekimi tercih ediliyordu. Ancak günümüzde, dişin çekilmesi yerine kanal tedavisi uygulayarak, hem kişinin doğal dişini koruma imkanı sağlanır, hem de diş çekiminden kaynaklanan boşluğun diğer dişlerin yapısını bozmasının önüne geçilmiş olur. Dişin içinde, sinir, kan ve lenf damarlarını içeren hassas bir doku bulunur, buna “pulpa” denir. Eğer diş ciddi hasar görmüşse, pulpa kendini yenileyemez ve bu durumda iki seçenek ortaya çıkar: diş çekimi veya kanal tedavisi. Kanal tedavisi, diş sağlığını korumak ve ağrılı durumları tedavi etmek amacıyla uygulanan bir endodontik prosedürdür. İşte kanal tedavisi neden gerektiren durumlar:

Diş İltihaplanması

Diş çürükleri, derin dolgular veya diş travmaları nedeniyle dişin içindeki pulp bölgesi iltihaplanabilir. Kanal tedavisi, enfekte pulpu temizleyerek dişin doğal yapısını korumayı amaçlar.

Diş Apse Oluşumu

İlerlemiş pulp iltihaplanması sonucunda diş kökünde apse oluşabilir. Kanal tedavisi, apsenin drenajını sağlayarak ve enfekte dokuyu temizleyerek bu durumu tedavi eder.

Derin Çürükler

Derin çürükler, pulp bölgesine ulaştığında iltihaplanmaya neden olabilir. Kanal tedavisi, dişin kaybedilmesini önlemek ve sağlıklı bir ağız fonksiyonu sağlamak için gerekebilir.

Diş Travmaları

Kazalar veya travmatik olaylar sonucu diş kökü zarar görebilir. Bu durumda, kanal tedavisi dişin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Tekrarlayan Diş Problemleri

Sürekli ağrı, hassasiyet veya iltihaplanma durumunda kanal tedavisi, tekrarlayan diş sorunlarını çözmek için bir seçenek olabilir.

Kanal tedavisi, ağrıyı gidererek dişin sağlığını korur ve doğal fonksiyonunu sürdürmesine yardımcı olabilir. Ancak, her durumda uygun olmayabilir. Detaylı bir değerlendirme ve diş hekiminizle yapılacak kapsamlı bir görüşme önemlidir. En uygun tedavi seçeneğini belirlemede önemlidir. Sağlıklı bir ağız için düzenli diş kontrolleri önemlidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Kaplama Neden Yapılır?

Kanal tedavisi, dişin içindeki hasarlı veya iltihaplı dokuların temizlenip, dezenfekte edilerek dolgu malzemesi ile doldurulduğu bir diş tedavi yöntemidir. Dişin kök kanallarına ulaşmak için açılan kavite nedeniyle dişin bütünlüğü kaybolur ve dayanıklılığı azalır. Böyle durumda dişlerin güçlendirilmesi gerekir.  Ancak, kanal tedavisi sonrasında dişin sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesi için genellikle kaplama (kron) yapılması önerilir. Peki, neden kanal tedavisi sonrası kaplama gereklidir? Yazımızı okuyabilirsiniz?

Nurgün OLCAY

Estetik Diş Hekimliği, Gülüş Tasarımı, Porselen Lamine Venerler, Yumuşak Doku Estetiği, Diş Beyazlatma,vAğız, Diş ve Çene Cerrahisi, İmplant Tedavisi, Ortodonti, Çapraşıklık Diş Tedavisi, Kanal Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Diş Eti Hastalıkları , Konservatif Diş Tedavisi , Dolgu, Koruyucu Tedaviler, Kompozit Veneer.

Nurgün OLCAY
RESTORATİF DİŞ TEDAVİ UZMANI

Dentia
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

5-stars-white
  • Diş Eti Kanaması

Diş Eti Kanaması Kendiliğinden Olur Mu? Ne İyi Gelir?

Diş eti kanaması, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Genellikle diş eti iltihabı (gingivit) gibi diş eti hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkar. Ancak başka nedenlerle de diş eti kanaması yaşanabilir. Peki, diş eti

  • Diş Minesi Aşınması Neden Olur

Diş Minesi Aşınması Neden Olur ve Tedavisi Nelerdir?

Diş minesi, dişlerin dış yüzeyini kaplayan, onları koruyan sert ve dayanıklı bir tabakadır. Ancak zamanla bu koruyucu tabaka aşınabilir ve diş minesi incelir. Bu duruma "diş minesi aşınması" denir. Diş minesi aşınması, dişlerin hassasiyetine, çürük

  • Diş Çekiminden Sonra Şişlik

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Neden Olur? Ne Zaman İner?

Diş çekiminden sonra şişlik oluşması, vücudun doğal bir iyileşme tepkisidir ve genellikle birkaç nedenden kaynaklanır. Ağız ve Diş Sağlığı herkes için önemli durumlardan birisidir. Diş çekimini takiben o bölgede hafif veya orta seviyede ödeme bağlı olarak